Pizza Margherita
Obtížnost snadné
Čas přípravy 25min
Celkový čas 2hod. 10min
Počet porcí 4 porce
Pizza těsto
- 30 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra na vymazání
- 220 gramů vody, pokojové teploty
- 1 čajová lžička cukru
nebo 1 čajová lžička pečicího sladu - 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
nebo 2 čajové lžičky instantního droždí (8 gramů) - 400 gramů hladké mouky, plus extra na poprášení
- 1 čajová lžička soli
Margherita náplň
- 200 gramů mozzarelly, na kousky
- 250 gramů sekaných rajčat, sterilovaných
- 2 - 3 špetky soli, dle chuti
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 10 - 15 lístků bazalky
Pizza těsto
- Lehce si vymažte velkou mísu a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr, čerstvé droždí a míchejte 20 sek/rychlost 2.
- Přidejte hladkou mouku, olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Přendejte těsto do připravené mísy a zformujte ho do koule. Zakryjte mísu potavinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte těsto vykynout až na dvojnásobek svojí velikosti (cca 1 hodinu).
Margherita náplň
- Předehřejte si troubu na 230 °C. Připravte si na plech pečicí papír nebo vymažte olivovým olejem a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a sekejte 3 sek/rychlost 5. Vložte nasekanou mozzarellu do varného košíku a nechte odkapat cca 10 minut.
- Položte těsto na připravený plech a vytvarujte pomocí prstů obdélník velikosti plechu na pečení. Po okrajích vytvarujte z těsta malé mantinely.
- Těsto poklaďte mozzarellou a sekanými rajčaty, posypejte solí a pokapejte olivovým olejem. Natrhejte 5 - 7 lístků bazalky a posypejte jimi pizzu Pečte po dobu 20 minut (230 °C). Posypejte pizzu zbylými lístky bazalky a podávejte horkou.
Užitečné předměty
potravinářská fólie nebo kuchyňská utěrka, trouba, pečicí plech a pečicí papír
Tipy a triky
- Můžete také těsto vyválet na pomoučněném vále a přenést ho pomocí válečku na připravený plech.
- Z těsta lze udělat 4 samostatné kulaté pizzy.
- V kroku 2 lehce potřete potravinářskou fólii olejem, aby se na ní kynoucí pizza těsto nelepilo.
- Pokud mají sekaná rajčata hodně šťávy, přeceďte je pomocí varného košíku.
- Na pizzu si můžete přidat vaše oblíbené suroviny (např. zeleninu, salám, šunku, sýr, ovoce, bylinky).
Nutriční hodnoty na 1 porce
Kalorie 2544 kJ / 607 kcal
Protein 20 g
Sacharidy 78 g
Tuk 24 g
Vláknina 4 g