Pizza Margherita

Obtížnost snadné

Čas přípravy 25min

Celkový čas 2hod. 10min

Počet porcí 4 porce

 

Pizza těsto

  • 30 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra na vymazání
  • 220 gramů vody, pokojové teploty
  • 1 čajová lžička cukru
    nebo 1 čajová lžička pečicího sladu
  • 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
    nebo 2 čajové lžičky instantního droždí (8 gramů)
  • 400 gramů hladké mouky, plus extra na poprášení
  • 1 čajová lžička soli

 

Margherita náplň

  • 200 gramů mozzarelly, na kousky
  • 250 gramů sekaných rajčat, sterilovaných
  • 2 - 3 špetky soli, dle chuti
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 10 - 15 lístků bazalky
 
 

Pizza těsto

  1. Lehce si vymažte velkou mísu a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr, čerstvé droždí a míchejte 20 sek/rychlost 2.
  2. Přidejte hladkou mouku, olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Přendejte těsto do připravené mísy a zformujte ho do koule. Zakryjte mísu potavinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte těsto vykynout až na dvojnásobek svojí velikosti (cca 1 hodinu).

Margherita náplň

  1. Předehřejte si troubu na 230 °C. Připravte si na plech pečicí papír nebo vymažte olivovým olejem a odložte stranou.
  2. Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a sekejte 3 sek/rychlost 5. Vložte nasekanou mozzarellu do varného košíku a nechte odkapat cca 10 minut.
  3. Položte těsto na připravený plech a vytvarujte pomocí prstů obdélník velikosti plechu na pečení. Po okrajích vytvarujte z těsta malé mantinely.
  4. Těsto poklaďte mozzarellou a sekanými rajčaty, posypejte solí a pokapejte olivovým olejem. Natrhejte 5 - 7 lístků bazalky a posypejte jimi pizzu Pečte po dobu 20 minut (230 °C). Posypejte pizzu zbylými lístky bazalky a podávejte horkou.

 

Užitečné předměty

potravinářská fólie nebo kuchyňská utěrka, trouba, pečicí plech a pečicí papír


 

Tipy a triky

  • Můžete také těsto vyválet na pomoučněném vále a přenést ho pomocí válečku na připravený plech.
  • Z těsta lze udělat 4 samostatné kulaté pizzy.
  • V kroku 2 lehce potřete potravinářskou fólii olejem, aby se na ní kynoucí pizza těsto nelepilo.
  • Pokud mají sekaná rajčata hodně šťávy, přeceďte je pomocí varného košíku.
  • Na pizzu si můžete přidat vaše oblíbené suroviny (např. zeleninu, salám, šunku, sýr, ovoce, bylinky).

Nutriční hodnoty na 1 porce

Kalorie 2544 kJ / 607 kcal

Protein 20 g

Sacharidy 78 g

Tuk 24 g

Vláknina 4 g