Pizza diavola
Obtížnost střední
Čas přípravy 15min
Celkový čas 1hod. 45min
Počet porcí 3 porce
Těsto
- 220 gramů vody
- 1 čajová lžička cukru, krupice
- 20 gramů čerstvého droždí
- 400 gramů hladké mouky
- 20 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra na vymazání
- 1 čajová lžička soli
Směs na pizzu
- 200 gramů mozzarelly, na kousky (2-3 cm)
- 150 gramů klobásy, pálivé, na kousky
- 20 gramů extra panenského olivového oleje, plus extra na pokapání
- 250 gramů cherry rajčat, soudkových, napůl, bez semínek
- 1 čajová lžička soli
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte 170 gramů vody, mouku, extra panenský olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Přendejte těsto na pracovní plochu, vytvořte kouli a umístěte jí do větší, lehce vymazané mísy. Přikryjte naolejovanou potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte si troubu na 210 °C a pokryjte si plech pečicím papírem.
Směs na pizzu
- Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a mixujte 3 sek/rychlost 5.
- Poté vložte do mixovací nádoby pikantní klobásu a mixujte Turbo/0.5 sec/5-6 krát. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte olivový extra panenský olej, cherry rajčátka, sůl a mixujte 3 sek/rychlost 5.
- Těsto si rozdělte na 3 části a každou z nich postupně zpracujte válečkem do tenké placky (2-3 mm). Poté postupně přemístěte na připravený pečicí plech.
- Každou pizzu poklaďte ⅓ rajčatové salsy, ⅓ mozzarelly, ⅓ nasekaného pikantního salámu a pokapejte olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě cca 20-25 minut (210°C). Podávejte teplé.
Užitečné předměty
pečicí plech a pečicí papír, potravinová fólie, váleček na těsto, trouba
Tipy a triky
- Pro zvýraznění pikantní chuti je možné před pečením přidat dva rozdrobené plátky „nduja“ (velmi pikantní, měkký vepřový salám).
- Abyste se vyvarovali toho, že se vám potravinářská fólie přilepí na těsto (ve fázi kynutí a odpočinku), natřete její spodní stranu olejem.
- Vynechte krok 5 (sekání klobásy) a použijte klobásu nakrájenou na kolečka.