Pizza alla Romana

Obtížnost snadné

Čas přípravy 15min

Celkový čas 1hod. 40min

Počet porcí 3 porce

 

Těsto

  • 200 gramů vody
  • 1 čajová lžička cukru, krupice
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 400 gramů hladké mouky, plus extra na posypání
  • 30 gramů slunečnicového oleje (nebo arašídového), plus extra na vymazání
  • 1 čajová lžička soli

 

Směs na pizzu

  • 500 gramů rajčat, na kousky, bez semínek
  • 10 ančoviček
  • 1 čajová lžička oregana, sušeného
  • 1 čajová lžička soli
  • 25 gramů extra panenského olivového oleje
  • 240 gramů mozzarelly, na plátky (5 mm)
  • 3 čajové lžičky kaparů, solených (propláchnutých)
  • 50 gramů černých oliv, bez pecek

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte 150 gramů vody, mouku, slunečnicový olej, sůl a hněťte 2 min/.
  3. Vymažte si velkou mísu a těsto do ní přendejte. Přikryjte naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

 

Směs na pizzu

  1. Do mixovací nádoby vložte rajčata, ančovičky, oregáno, sůl, 10 gramů extra panenského olivového oleje a mixujte 6 sek/rychlost 4.5.
  2. Předehřejte si troubu na 230 °C a pořádně si vymažte pečicí plech olivovým olejem.
  3. Těsto rozdělte na 3 části a rozválejte je do 3 kulatých placek (Ø 30 cm, výška 3 mm). Placky přikryjte potravinářskou fólií až do chvíle přípravy, protože budete postupovat jednotlivě. První placku si přeneste na vymazaný pečicí plech.
  4. Na první pizzu si naneste ⅓ rajčatové směsi, poklaďte na ni ⅓ kaparů, ⅓ černých oliv a ⅓ mozzarelly, nakrájené na plátky. Pizzu vložte do předehřáté trouby a pečte 15-20 minut (230 °C). Servírujte jednu pizzu po druhé tak, abyste je podávali teplé. Když vyndáte první hotovou pizzu pokračujte v přípravě a pečte další dvě.
 
 

Užitečné předměty - potravinová fólie, váleček, velká mísa, plech na pečení, trouba


 

Tipy a triky

  • Pokud používáte horkovzdušnou troubu, máte více plechů a chcete servírovat všechny pizzy společně, připravte a pečte všechny pizzy najednou.
  • Pizza siciliana: rajčata, ančovičky, oregáno, kapary (bez mozzarelly)
  • Pizza napoletana: rajčata, mozzarella, ančovičky, oregáno