Pizza alla Romana
Obtížnost snadné
Čas přípravy 15min
Celkový čas 1hod. 40min
Počet porcí 3 porce
Těsto
- 200 gramů vody
- 1 čajová lžička cukru, krupice
- 20 gramů čerstvého droždí
- 400 gramů hladké mouky, plus extra na posypání
- 30 gramů slunečnicového oleje (nebo arašídového), plus extra na vymazání
- 1 čajová lžička soli
Směs na pizzu
- 500 gramů rajčat, na kousky, bez semínek
- 10 ančoviček
- 1 čajová lžička oregana, sušeného
- 1 čajová lžička soli
- 25 gramů extra panenského olivového oleje
- 240 gramů mozzarelly, na plátky (5 mm)
- 3 čajové lžičky kaparů, solených (propláchnutých)
- 50 gramů černých oliv, bez pecek
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte 150 gramů vody, mouku, slunečnicový olej, sůl a hněťte 2 min/.
- Vymažte si velkou mísu a těsto do ní přendejte. Přikryjte naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Směs na pizzu
- Do mixovací nádoby vložte rajčata, ančovičky, oregáno, sůl, 10 gramů extra panenského olivového oleje a mixujte 6 sek/rychlost 4.5.
- Předehřejte si troubu na 230 °C a pořádně si vymažte pečicí plech olivovým olejem.
- Těsto rozdělte na 3 části a rozválejte je do 3 kulatých placek (Ø 30 cm, výška 3 mm). Placky přikryjte potravinářskou fólií až do chvíle přípravy, protože budete postupovat jednotlivě. První placku si přeneste na vymazaný pečicí plech.
- Na první pizzu si naneste ⅓ rajčatové směsi, poklaďte na ni ⅓ kaparů, ⅓ černých oliv a ⅓ mozzarelly, nakrájené na plátky. Pizzu vložte do předehřáté trouby a pečte 15-20 minut (230 °C). Servírujte jednu pizzu po druhé tak, abyste je podávali teplé. Když vyndáte první hotovou pizzu pokračujte v přípravě a pečte další dvě.
Užitečné předměty - potravinová fólie, váleček, velká mísa, plech na pečení, trouba
Tipy a triky
- Pokud používáte horkovzdušnou troubu, máte více plechů a chcete servírovat všechny pizzy společně, připravte a pečte všechny pizzy najednou.
- Pizza siciliana: rajčata, ančovičky, oregáno, kapary (bez mozzarelly)
- Pizza napoletana: rajčata, mozzarella, ančovičky, oregáno