Pizza alla marinara
Obtížnost snadné
Čas přípravy 10min
Celkový čas 1hod. 35min
Počet porcí 8 plátků
Těsto
- 220 gramů vody
- 1 čajová lžička cukru, krupice
- 20 gramů čerstvého droždí
- 400 gramů hladké mouky
- 30 gramů extra panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička soli
Směs na pizzu
- 3 stroužky česneku
- 30 gramů extra panenského olivového oleje
- 300 gramů sekaných rajčat, sterilovaných
- 2 - 3 lístky čerstvé bazalky, omyté a osušené
- 1 ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička oregana, sušeného nebo čerstvého (podle chuti a dostupnosti)
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte 170 gramů vody, mouku, olej, sůl a hněťte 2 min/.
- Přendejte těsto do vymazané mísy, zakryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Směs na pizzu
- Předehřejte si troubu na 230 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Do mixovací nádoby vložte česnek a sekejte 5 sek/rychlost 7. Stěrkou setřete dolů do mixovací nádoby. Přidejte 25 gramů olivového oleje a míchejte 3 sek/rychlost 5. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte sekaná rajčata, 5 gramů olivového oleje, bazalku, sůl a mixujte 10 sek/rychlost 10.
- Rozválejte z těsta placku o Ø 30 cm, na výšku cca 5-7 mm.
- Placku z těsta přemístěte na předem připravený pečicí plech a nakrojte ji ostrým kráječem na pizzu na 8 stejných dílů. Poklaďte rajčatovou směsí a dochuťte připraveným česnekovým olejem. Posypte oregánem a osolte.
- Pečte v předehřáté troubě cca 15-20 minut (230 °C). Opatrně od sebe oddělte předkrájené díly. Pizzu servírujte teplou.
Tipy a triky
- Pizza marinara, stejně tak jako pizza margherita, jsou dvě nejznámější neapolské pizzy. Byly oblíbené především mezi námořníky – suroviny, ze kterých se připravují, lze totiž snadno konzervovat, a tedy i skladovat na lodi, takže z nich mohli péct chutné pizzy při svých dlouhých cestách na širém moři.
- Z jednoho těsta lze připravit dokonce tři tenké pizzy. U kroku 6 si těsto rozdělte na 3 kusy a za lehkého podsypávání moukou, vyválejte 3 kulaté placky o Ø 30 cm a výšce 3 mm. Dále pizzy poklaďte připravenou směsí a pečte v předehřáté troubě. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, můžete péct všechny tři pizzy najednou.