Pizza alla marinara

Obtížnost snadné

Čas přípravy 10min

Celkový čas 1hod. 35min

Počet porcí 8 plátků

 

Těsto

  • 220 gramů vody
  • 1 čajová lžička cukru, krupice
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 400 gramů hladké mouky
  • 30 gramů extra panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli

 

Směs na pizzu

  • 3 stroužky česneku
  • 30 gramů extra panenského olivového oleje
  • 300 gramů sekaných rajčat, sterilovaných
  • 2 - 3 lístky čerstvé bazalky, omyté a osušené
  • 1 ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička oregana, sušeného nebo čerstvého (podle chuti a dostupnosti)
 
 

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte 50 gramů vody, přidejte cukr, droždí a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte 170 gramů vody, mouku, olej, sůl a hněťte 2 min/.
  3. Přendejte těsto do vymazané mísy, zakryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

 

Směs na pizzu

  1. Předehřejte si troubu na 230 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Do mixovací nádoby vložte česnek a sekejte 5 sek/rychlost 7. Stěrkou setřete dolů do mixovací nádoby. Přidejte 25 gramů olivového oleje a míchejte 3 sek/rychlost 5. Přendejte do misky a odložte stranou.
  3. Do mixovací nádoby vložte sekaná rajčata, 5 gramů olivového oleje, bazalku, sůl a mixujte 10 sek/rychlost 10.
  4. Rozválejte z těsta placku o Ø 30 cm, na výšku cca 5-7 mm.
  5. Placku z těsta přemístěte na předem připravený pečicí plech a nakrojte ji ostrým kráječem na pizzu na 8 stejných dílů. Poklaďte rajčatovou směsí a dochuťte připraveným česnekovým olejem. Posypte oregánem a osolte.
  6. Pečte v předehřáté troubě cca 15-20 minut (230 °C). Opatrně od sebe oddělte předkrájené díly. Pizzu servírujte teplou.

 

 

Tipy a triky

  • Pizza marinara, stejně tak jako pizza margherita, jsou dvě nejznámější neapolské pizzy. Byly oblíbené především mezi námořníky – suroviny, ze kterých se připravují, lze totiž snadno konzervovat, a tedy i skladovat na lodi, takže z nich mohli péct chutné pizzy při svých dlouhých cestách na širém moři.
    • Z jednoho těsta lze připravit dokonce tři tenké pizzy. U kroku 6 si těsto rozdělte na 3 kusy a za lehkého podsypávání moukou, vyválejte 3 kulaté placky o Ø 30 cm a výšce 3 mm. Dále pizzy poklaďte připravenou směsí a pečte v předehřáté troubě. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, můžete péct všechny tři pizzy najednou.