ESTONSKÝ KRINGEL / SKOŘICOVÝ VĚNEC

kynuté těsto:300g hladké mouky , špetka soli , 120ml mléka , 15g čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného, 30g másla, 1 žloutek, 1 polévkové lžíce cukru nebo medu (já použila med)

Necháme vzejík kvásek (droždí, mléko, med), ...potom utřemě žloutek s máslem, ..přisypeme mouku a sůl. Přilijeme kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vyválíme na co nejtenčeji to zvládneme.

Ještě předtím si připravíme na potření placky směs z: 50g másla, 3-4 lžic krupicového cukru, 2 rovné lžičky skořice

Směsí potřeme placku. Máslo je lepší s ostatním utřít jen změklé...po vmíchání cukru  skořice jsem ho nechala malinko povolit v mikrovlnce, aby z něj byla hladká směs (ale ne moc řídká). Trošku směky si necháme v misce na závěrečné potření. Dělala jsem dvojitou dávku směsky !!!!! 

Zarolujeme.Ostrým nožem rozřízneme podélně vejpůl...srolujeme a vytvoříme věnec, potřeme zbytkem směsky a dáme péct do předehřáté trouby cca 15 minut na 200°C a dopéct 10 minut při 180st - do zezlátnutí...Na závěr můžete jen pocukrovat... dočetla jsem se i o potírání oslazeným máslem nebo cukrovou vodou.... Ještě teplý chutnal nejlépe -lze ho přirovnat k chuti trdelníku....  

A pátrala jsem na netu dál ... a vidíte, že kromě skořice lze Kringel plnit i rozinkami, polévat čokoládou... fantazii se meze nekladou.

Nebo ho můžete posypat kousky mandlí - tak jako naši vánočku...také lze plnit tvarohovou náplní:-)