Kuřecí stroganoff - minutková omáčka

1 balení kuřecích stehenních řízků (4 kusy, asi 600g)

1/2 většího pórku

1 zakysanou smetanu (250g)

1 misku nakrájených žampionů (asi 250g)

1 lžíci hořčice

1 až 2 stroužky česneku

Hrnek silnějšího vývaru (asi 250ml)

Na dochucení sůl a pepř

Olej (třeba řepkový)

čerstvou nasekanou petržel dle chuti (asi 2 hrsti)

1 lžičku škrobu na případné dohuštění (nebo jinou alternativu)

K podávání rýži nebo šťouchané brambory

 

 

Kuřecí stehenní řízky očistěte, okrájete případné trvrdší části a nakrájejte na nudličky/kousky.

Tyto kousky orestujte na oleji jako minutku, aby se maso zatáhlo a nedusilo se. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte dozlatova. Maso odložte stranou.

Na té samé pánvi orestujte pokrájený pórek. Po chvíli přidejte žampiony a zase kráce restujte. Pokud chcete variantu s česnekem, přidejte ho teď.

Zalijte vývarem a pár minut duste. Ke konce vmíchejte hořčici, zakysanou smetanu a petržel. Pokud by omáčka sama o sobě nebyla dostatečně hustá, pomožte si třeba lžičkou škrobu rozpuštěnou ve vodě, případně jinak, jak jste zvyklí.

Do vzniklé omáčky vraťte maso a promíchejte. 

 

Jako přílohu můžete místo rýže vyzkoušet také BULGUR.