MERUŇKOVÝ KYNUTÝ KOLÁČ (BROSKVOVÝ)

Voňavý, šťavnatý a velmi chutný.

 

Rozpis je na jeden menší plech.

 

Těsto:

300 g mouka polohrubá

20 g čerstvé droždí

1 lžíce cukr krystal

1 1/2 dcl vlažné mléko

1/2 dcl olej

1 ks vejce

špetka soli

 

Drobenku:

3 lžíce mouka polohrubá

3 lžíce cukr

1 lžíce máslo

 

Ovoce:

1 kg čerstvé meruňky nebo broskve

 

Rozpůlíme a vypeckujeme čerstvé meruňky. Suroviny na těsto dáme do misky a ručním šlehačem se spirálami na těsto dobře zamícháme. (Můžeme také vařečkou ručně). Těsto necháme na teplém místě pod utěrkou asi 30 minut trochu nakynout. Než těsto nakyne, uděláme si drobenku tak, že nasypeme mouku a cukr do misky, přidáme měkké máslo a rukou vše rozdrobíme, aby se vytvořily malinké hrudky. Na pomoučeném vále těsto vyválíme ve velikosti plechu (válím přímo na pečícím papíru). Těsto přeneseme opatrně na plech. Okraje troška vymačkáme rukama do stran, aby šťáva z meruněk nevytekla pod těsto. Na připravené těsto poklademe na hustě meruňky (slupkou dolů). Takto připravený koláč posypeme připravenou drobenkou. Zapneme troubu asi na 180 stupňů aby se vyhřála. Mezitím ještě necháme koláč asi dalších 15 minut podkynout. (Např. na sporáku) Potom ho dáme do trouby a pečeme asi tak 30-35 minut. Po upečení by měly být okraje růžové, vrch posypky trošku nahnědlý a když zkusíme příborovým nožíkem na kraji těsto nadzvednout, tak i spodek by měl být pěkně propečený.