Švédský mrkvový dort
Obtížnost snadné
Čas přípravy 20min
Celkový čas 2hod.
Počet porcí 30 kusů
Těsto
- 150 gramů loupaných vlašských ořechů
- 400 gramů mrkve, oloupané, na kousky
- 200 gramů hnědého cukru
- 200 gramů krystalového cukru
- 5 vajec
- 250 gramů slunečnicového oleje
- 500 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
Poleva
- 130 gramů krystalového cukru
- 400 gramů čerstvého sýra (např. Lučina, Philadelphia)
- 25 gramů citrónové šťávy
Těsto
Předehřejte troubu na 180 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
Do mixovací nádoby vložte vlašské ořechy, sekejte 5 sek/rychlost 5, přendejte do větší misky a odložte stranou.
Do mixovací nádoby vložte mrkev, sekejte 5 sek/rychlost 5, přendejte do misky s ořechy a odložte stranou.
Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte hnědý a bílý cukr, vejce, olej a šlehejte 2 min/rychlost 3. Vyjměte šlehací metličku.
Do mixovací nádoby přidejte nasekané ořechy a mrkev a míchejte 20 sek/rychlost 4.
Přidejte hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, míchejte s pomocí stěrky 40 sek/rychlost 5. Přemístěte těsto na připravený pečicí plech. Pečte 35-40 minut (180 °C). Vyčistěte mixovací nádobu. Po upečení nechte vychladnout.
Poleva
Do mixovací nádoby vložte cukr a melte 10 sek/rychlost 10.
Přidejte čerstvý sýr a citrónovou šťávu, míchejte 15 sek/rychlost 3. Polevou potřete vychladlý moučník, nakrájejte na kousky a servírujte.
Tipy a triky
- Koláč je velmi vláčný. Nejlépe chutná odleželý druhý den.