Kreppel
620 g mouky a trochu více na zpracování
1 ks prášku do pečiva
50 g cukru
1 špetka soli
100 g smetany
250 g kefíru nebo 250 g zakysaného mléka
2 vejce
Olej na smažení (neutrální)
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl, smetanu, kefír a vejce, uhněteme těsto /3 minuty.
Přeneseme a necháme 30 minut odpočinout.
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník o tloušťce asi 1 cm, nakrájejte ho na široké proužky (asi 5 x 10 cm) a uprostřed každého proužku těsta udělejte asi 7 cm dlouhý řez.
Horní konec každého pruhu těsta protáhněte shora štěrbinou.
Na pánvi na sporáku rozehřejte při střední teplotě velké množství oleje, palačinky v něm usmažte dozlatova, nechte okapat na kuchyňské utěrce a podávejte např. se slazeným kondenzovaným mlékem.