Jablečné kapsy
Čas přípravy 30min
Celkový čas 1hod. 30min
Počet porcí 22 kusů
Listové těsto
- 250 gramů másla, předem zmrazeného, nakrájeného na kostky
- 300 gramů hladké mouky
- 150 gramů studené vody
- 2 špetky soli
Jablečná směs
- 350 gramů jablek, očištěných na čtvrtky
- citrónovou šťávu z ½ citrónu
- 60 gramů moučkového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 polévková lžíce vody
- 1 žloutek na potření
Listové těsto
Do mixovací nádoby vložte na kousky zmražené máslo, hladkou mouku, vodu, sůl a mixujte 25 sek/rychlost 6z. Na pracovní ploše dostatečně posypané moukou utvořte z těsta obdélník a přeložte ho na 3 vrstvy. Tento postup opakujte minimálně třikrát a pokaždé těsto s použitím trošky mouky válečkem vyválejte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočívat.
Jablečná směs
1. Do mixovací nádoby vložte jablka, citrónovou šťávu, cukr, skořici a 1 polévkovou lžíci vody a vařte 8 min/90°C/rychlost 2. Jablečnou směs odložte do misky a nechte vychladnout.
2. Předehřejte troubu na 220 °C. Těsto vyválejte, vykrajujte kolečka o průměru cca 10 cm a válečkem je protáhněte do oválného tvaru. Každou kapsu pokryjte jednou lžící vychlazené jablečné směsi. Nedávejte jí příliš velké množství, aby se kapsa dala uzavřít. Navlhčete okraje vodou, uzavřete kapsy a silnějším přitisknutím vidličky vytvořte zubatý okraj. Kapsy potřete rozmíchaným žloutkem.
3. Pečte v troubě 20 minut (220°C). Pokud kapsy příliš tmavnou, snižte ke konci pečení teplotu na 180 °C. Po vychladnutí podávejte.
Užitečné předměty - pečicí plech a pečicí papír, chladnička, miska, trouba, váleček
Tipy a triky
Po upečení potřete kapsy směsí rozpuštěného másla a medu.Do jablečné náplně můžete přidat celé půlky vlašských ořechů.Pokud zvolíte sklenici na vykrajování průměrem menší získáte více kusů jablečných kapes.