Extra čokoládový mug cake
Čas přípravy 10min
Celkový čas 20min
Počet porcí 4 šálky
- 60 gramů hořké čokolády (70 % kakaa), na kousky
- 100 gramů hladké mouky
- 80 gramů kakaového prášku, neslazeného
- 140 gramů krystalového cukru
- 2 vejce
- 120 gramů mléka
- 40 gramů slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- moučkový cukr, na posypání (volitelně)
- Do mixovací nádoby vložte čokoládu na vaření a sekejte 5 sek/rychlost 8. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte hladkou mouku, kakao, cukr, vejce, mléko a olej a míchejte 30 sek/rychlost 4.
- Přidejte kypřicí prášek a nasekanou čokoládu a míchejte 10 sek//rychlost 4. Rozlijte těsto do 4 hrnků (o objemu 200–250 ml) tak, aby dosahovalo do poloviny hrnku.
- Pečte v mikrovlnné troubě 3 minuty 30 sekund (700 W). Pomocí špejle zapíchnuté do středu zkontrolujte, zda je těsto dostatečně upečené. Pokud je špejle téměř suchá, je mug cake hotový (viz Tip).
- Podávejte vlažné nebo vychladlé, podle chuti posypte moučkovým cukrem.
Užitečné předměty - hrnky, dřevěné špejle, mikrovlnná trouba
Tipy a triky -Špejle nesmí být po vytažení zcela suchá, protože proces pečení moučníku bude pokračovat ještě po vyjmutí z mikrovlnné trouby. Pokud chcete mít moučník sušší, pečte ještě dalších 10–20 sekund (700 W) do požadované konzistence. Dávku je možné snížit na polovinu. V tomto případě v kroku 2 míchejte 20 sek/rychlost 4 a pečte v mikrovlnné troubě cca 2 minuty (700 W) až do požadované konzistence.