Belgické vafle se šlehačkou a jahodami
Obtížnost střední
Čas přípravy 35min
Celkový čas 1hod. 50min
Počet porcí 12 kusů
Belgické vafle
- 70 gramů mléka
- 10 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
- 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
- 185 gramů hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 gramů másla, změklého, na menší kousky
- 100 gramů krystalového cukru
- olej, na pečení
Šlehačka a jahody
- 300 - 350 gramů smetany, min. 33 % tuku, vychlazené
- 10 - 15 gramů moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového cukru, domácí výroby
- 250 gramů jahod, na čtvrtky
Belgické vafle
Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí a vanilkový cukr a míchejte a hřejte 3 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte mouku, sůl, vejce a žloutek a míchejte 2 min/. Těsto nechte v mixovací nádobě 30 minut vykynout.
Přidejte máslo a míchejte 1 min/, přidejte cukr a znovu míchejte 1 min/. Těsto přendejte do mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout cca 20 minut. Umyjte a vysušte mixovací nádobu.
Rozehřejte vaflovač, pečicí desky pomocí mašlovačky potřete olejem. Nalijte do vaflovače vždy po 2–3 lžících těsta na porci. Pečte cca 3 minuty do zlatova. Vafle opatrně podeberte nožem, vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
Šlehačka a jahody
Nasaďte šlehací metličku. Do mixovací nádoby vložte smetanu, moučkový cukr a vanilkový cukr, šlehejte bez nasazené odměrky do požadované tuhosti/rychlost 3, bez nastavení času. Pečlivě sledujte, aby nedošlo k přešlehání. Vyjměte šlehací metličku. Šlehačku přendejte do misky.
Belgické vafle podávejte se šlehačkou a jahodami.
Tipy a triky
V Belgii se vafle jedí nejčastěji bez dalších přísad, pouze poprášené moučkovým cukrem. Turisté často volí variantu se šlehačkou a ovocem.
Těsto na belgické vafle má hustější konzistenci.