Zeleninová dochucovací pasta

·         50 gramů sýru parmazánu, na kousky (3 cm) (volitelně)

·         200 gramů řapíkatého celeru, na kousky

·         250 gramů mrkve, na kousky

·         100 gramů cibule, napůl

·         100 gramů rajčat, na kousky

·         150 gramů cukety, na kousky

·         1 stroužek česneku

·         50 gramů čerstvých hub

·         1 bobkový list, sušený (volitelně)

·         6 snítek směsi bylinek, čerstvých (např. bazalka, šalvěj, rozmarýn), pouze listy

·         4 snítky petržele, čerstvé

·         120 gramů hrubé soli

·         30 gramů bílého vína, suchého nebo vody , 1 polévkovou lžíci olivového oleje

 

Do mixovací nádoby vložte sýr a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.Do mixovací nádoby vložte řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčata, cuketu, stroužek česneku, čerstvé houby, bobkový list, směs bylinek , čerstvou petrželku, sekejte a pomáhejte si stěrkou 10 sek/rychlost 7. Setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.

Přidejte hrubou sůl, suché bílé víno a olivový olej. Položte varný košík na víko mixovací nádoby místo odměrky a vařte 25-30 min/Varoma/rychlost 2. Vytvoříte hustou suchou směs.

Po uvaření přidejte odložený sýr a mixujte 1 min/rychlost 4-7, zvyšujte rychlost postupně. Přendejte do zavařovací sklenice a před použitím nebo uskladněním v chladničce nechte vychladnout.

       

 

 

Užitečné předměty: zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem, chladnička

Tipy a triky: Máte-li k dispozici velmi čerstvou zeleninu (obsahující větší množství vody), vařte po dobu 30 minut v kroku 3.1 vrchovatá čajová lžička dochucovací pasty se rovná zhruba 1 kostce koupeného zeleninového bujónu (pro 0,5 l vody).Pro přípravu zeleninového vývaru použijte 1 vrchovatou čajovou lžičku dochucovací pasty na 500 gramů vody.Dochucovací pastu můžete uchovávat v chladničce až 3 měsíce, v mrazničce až 6 měsíců.

V tomto receptu se sůl používá jako konzervační činidlo. Po smíchání dochucovací pasty s vodou, jak je popsáno výše, nebude vývar přesolený.Pokud použijete v tomto receptu méně soli než je uvedeno, je nutné dochucovací pastu uchovávat v mrazničce.Recept na zeleninovou pastu lze libovolně pozměnit použitím přírodních surovin dle vlastního výběru.Pro zvýraznění houbové chuti přidejte do zeleninové dochucovací pasty více hub.