Venkovský chléb (Pain de campagne)
Čas přípravy 15min
Celkový čas 4hod.
Počet porcí 15 plátků
- 320 gramů vody
- 25 gramů čerstvého droždí
- 650 gramů hladké mouky
- 15 gramů soli
Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte mouku, sůl a hněťte 2 min/.
Vyjměte těsto z mixovací nádoby, v případě potřeby lehce poprašte moukou, utvořte z něho kouli a nechte 2 hodiny kynout v míse zakryté utěrkou; těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Těsto vyklopte na moukou posypanou pracovní plochu, utvořte z něho kouli a umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Znovu zakryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout.
Předehřejte si troubu na 230°C.
Na povrchu chleba udělejte zářezy a pečte v troubě 30 minut (230°C). Pak teplotu snižte na 200°C a pečte dalších 15 minut.
Nechte na mřížce vychladnout.