Venkovský chléb (Pain de campagne)

Čas přípravy 15min

Celkový čas 4hod.

Počet porcí 15 plátků

  • 320 gramů vody
  • 25 gramů čerstvého droždí
  • 650 gramů hladké mouky
  • 15 gramů soli

 

Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte mouku, sůl a hněťte 2 min/.

Vyjměte těsto z mixovací nádoby, v případě potřeby lehce poprašte moukou, utvořte z něho kouli a nechte 2 hodiny kynout v míse zakryté utěrkou; těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Těsto vyklopte na moukou posypanou pracovní plochu, utvořte z něho kouli a umístěte na plech vyložený pečicím papírem.

Znovu zakryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout.

Předehřejte si troubu na 230°C.

Na povrchu chleba udělejte zářezy a pečte v troubě 30 minut (230°C). Pak teplotu snižte na 200°C a pečte dalších 15 minut.

Nechte na mřížce vychladnout.