VELIKONOČNÍ MAZANEC
Těsto
42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka
100 gramů cukru
20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček
250 gramů smetany, nebo mléka
125 gramů másla, na kousky
2 kusy žloutků
500 gramů hladké mouky
1 čajová lžička soli
20 gramů rozinek
1 kus vejce na potření
mandlové lupínky, na posypání
Do mixovací nádoby vložte droždí, cukr, vanilkový cukr, smetanu nebo mléko a míchejte 3 min./37°C/rychlost 2.
Postupně přidávejte zbývající suroviny dle daného pořadí kromě rozinek a hněťte 2 min. a 30 sek.//rychlost .
Přidejte rozinky a hněťte 30 sek.//rychlost . Nechte vykynout cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.)
Z těsta vytvarujte 2 mazance a uložte je na plech vyložený pečícím papírem. Poté opět nechte vykynout na teplém místě cca 20 min.
Předehřejte si troubu na teplotu 170°C.
Po opětovném vykynutí potřete oba mazance rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte 40 min na 170°C.
TIP
Vychladlý mazanec před krájením pocukrujte. Do těsta můžete přidat nastrouhanou kůru z omytého citronu.Pro výraznější chuť můžete předem namočit rozinky do 50 gramů rumu.