VELIKONOČNÍ MAZANEC

Těsto

42 gramů čerstvého droždí, 1 kostka

100 gramů cukru

20 gramů vanilkového cukru, domácí výroby, nebo 1 balíček

250 gramů smetany, nebo mléka

125 gramů másla, na kousky

2 kusy žloutků

500 gramů hladké mouky

1 čajová lžička soli

20 gramů rozinek

1 kus vejce na potření

mandlové lupínky, na posypání

 

Do mixovací nádoby vložte droždí, cukr, vanilkový cukr, smetanu nebo mléko a míchejte 3 min./37°C/rychlost 2.

Postupně přidávejte zbývající suroviny dle daného pořadí kromě rozinek a hněťte 2 min. a 30 sek.//rychlost Těsto.

Přidejte rozinky a hněťte 30 sek.//rychlost Těsto. Nechte vykynout cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.)

Z těsta vytvarujte 2 mazance a uložte je na plech vyložený pečícím papírem. Poté opět nechte vykynout na teplém místě cca 20 min.

Předehřejte si troubu na teplotu 170°C.

Po opětovném vykynutí potřete oba mazance rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte 40 min na 170°C.

TIP

Vychladlý mazanec před krájením pocukrujte. Do těsta můžete přidat nastrouhanou kůru z omytého citronu.Pro výraznější chuť můžete předem namočit rozinky do 50 gramů rumu.