Sýr typu mascarpone

Obtížnost střední

Čas přípravy 10min

Celkový čas 22hod.

Počet porcí 1  

 

  • 500 gramů smetany, min. 30 % tuku
  • ¼ čajové lžičky kyseliny citrónové
  • 2 polévkové lžíce horké vody
 

Do mixovací nádoby vložte smetanu a míchejte a hřejte 40 min/90°C/rychlost 1. Mezitím v malé misce promíchejte kyselinu citrónovou s vodou.

Do mixovací nádoby přidejte směs kyseliny citrónové a vody a míchejte a hřejte 5 min/90°C/rychlost 2. Obsah mixovací nádoby přelijte do termomisky, zakryjte pokličkou nebo talířem a nechte odpočinout při pokojové teplotě 12 hodin. Poté dejte do chladničky na cca 8 hodin.

Varný košík vložte do velké misky. Vychlazený sýr přendejte do připraveného varného košíku a nechte cca 10 minut odkapat. Ujistěte se, že se obsah košíku nedotýká odtékající syrovátky (viz Tip).

Sýr typu mascarpone uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě v chladničce.


 

Tipy a triky

  • Množství získaného sýra závisí na obsahu tuku ve smetaně.
  • V kroku 2, v případě, že nemáte termomisku, misku udržující teplotu pokrmu, je možné použít předem nahřátou keramickou misku nebo hrnek. Pro jejich ohřátí naplňte nádobu horkou vodou, odstavte na několik minut, následně vodu vylijte a nádobu osušte.
  • V kroku 3 můžete varný košík postavit do misky na odměrku, sýr tak bude nad hladinou syrovátky.
  • Mascarpone je jednou ze základních ingrediencí např. tiramisu. Recepty s tipy na využití sýra mascarpone najdete na platformě Cookidoo®.