Sýr typu mascarpone
Obtížnost střední
Čas přípravy 10min
Celkový čas 22hod.
Počet porcí 1
- 500 gramů smetany, min. 30 % tuku
- ¼ čajové lžičky kyseliny citrónové
- 2 polévkové lžíce horké vody
Do mixovací nádoby vložte smetanu a míchejte a hřejte 40 min/90°C/rychlost 1. Mezitím v malé misce promíchejte kyselinu citrónovou s vodou.
Do mixovací nádoby přidejte směs kyseliny citrónové a vody a míchejte a hřejte 5 min/90°C/rychlost 2. Obsah mixovací nádoby přelijte do termomisky, zakryjte pokličkou nebo talířem a nechte odpočinout při pokojové teplotě 12 hodin. Poté dejte do chladničky na cca 8 hodin.
Varný košík vložte do velké misky. Vychlazený sýr přendejte do připraveného varného košíku a nechte cca 10 minut odkapat. Ujistěte se, že se obsah košíku nedotýká odtékající syrovátky (viz Tip).
Sýr typu mascarpone uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě v chladničce.
Tipy a triky
- Množství získaného sýra závisí na obsahu tuku ve smetaně.
- V kroku 2, v případě, že nemáte termomisku, misku udržující teplotu pokrmu, je možné použít předem nahřátou keramickou misku nebo hrnek. Pro jejich ohřátí naplňte nádobu horkou vodou, odstavte na několik minut, následně vodu vylijte a nádobu osušte.
- V kroku 3 můžete varný košík postavit do misky na odměrku, sýr tak bude nad hladinou syrovátky.
- Mascarpone je jednou ze základních ingrediencí např. tiramisu. Recepty s tipy na využití sýra mascarpone najdete na platformě Cookidoo®.