Pomazánka z pečeného lilku s jogurtem a rukolou

Čas přípravy 10min

Celkový čas 1hod. 15min

Počet porcí 6 porcí

 

  • 2 lilky (cca 700 gramů)
  • 2 stroužky česneku
  • 50 gramů olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře, černého, čerstvě umletého
  • 1 čajová lžička římského kmínu, mletého
  • 200 gramů řeckého jogurtu (100 gramů do pomazánky, 100 gramů na ozdobu)
  • rukola
 

Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

Lilky položte na pečicí plech, vložte do trouby a pečte 1 hodinu. V průběhu pečení je otočte. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a poté vydlabejte dužinu.

Do mixovací nádoby vložte česnek a sekejte 4 sek/rychlost 8, setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.

Přidejte olivový olej a restujte 2 min/120°C/rychlost 2.

Přidejte dužinu z lilku, římský kmín, sůl a pepř a restujte 3 min/100°C/rychlost 2.

Přidejte 100 gramů řeckého jogurtu a míchejte 10 sek/rychlost 4.

Nechte vychladnout a mažte na opečenou bagetu. Ozdobte lžící řeckého jogurtu a rukolou.