Pizza Quattro formaggi

Těsto

  • 50 gramů vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • 15 gramů čerstvého droždí
  • 180 gramů podmáslí
  • 400 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli

 

Směs na pizzu

  • 50 gramů sýru parmazánu, na kousky (3 cm)
  • 50 gramů sýru caciocavallo, na kousky (3 cm) nebo sýru fontina či hermelínu, na plátky
  • 80 gramů mozzarelly, bez přebytečné vody, na kousky
  • 80 gramů sýru gorgonzoly na kousky (2-3 cm)
  • 1 špetka pepře černého, mletého
 
 

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte vodu, přidejte cukr, droždí a nechte rozpustit 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte podmáslí, mouku, sůl a hněťte 2 min/.
  3. Těsto přendejte do velké mísy a přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií. Nechte těsto cca 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vyčistěte mixovací nádobu.

 

Směs na pizzu

  1. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte parmazán a sekejte 8 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
  2. Do mixovací nádoby vložte sýr caciocavallo a sekejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do misky s parmazánem a odložte stranou.
  3. Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a sekejte 5 sek/rychlost 4.
  4. Předehřejte si troubu na 220 °C. Na plech umístěte pečicí papír. Nakynuté těsto přesuňte na připravený plech a rovnoměrně jej roztáhněte po celé velikosti plechu. Těsto zatlačte prsty i do rohů plechu a mírně přizvedněte okraje.
  5. Na těsto přendejte parmazán se sýrem caciocavallo, mozzarellu, gorgonzolu a jemně poprašte pepřem. Pečte cca 20-25 minut (220 °C). Pizzu podávejte teplou, nakrájenou na obdélníky.

Tipy a triky:

  • Překlopená forma sýrové pizzy: těsto si můžete rozdělit na 2 díly a rozválet na 2 pláty - jeden o trochu větší než druhý. Na pečicí papír položte větší plát těsta, poklaďte směsí sýrů a přikryjte druhým, menším plátem těsta. Okraje řádně přimačkejte, aby se pěkně spojily a pečte podle návodu.
  • Podle chuti si můžete zvolit i jiné druhy sýrů nebo si chuť obohatit o bylinky, např. tymián či majoránku.