Pizza na 2 plechy se základní omáčkou a sýrem
Těsto
- 400 gramů vody
- 1 kostka čerstvého droždí (40 g)
- 2 špetky cukru
- 700 gramů hladké mouky
- 50 gramů olivového oleje
- 2 čajové lžičky soli
Náplň
- 5 kusů mozarelly (à 125 g)
- 1 cibule, žlutá, napůl
- 2 stroužky česneku
- 30 gramů oleje
- 800 gramů rajčat v plechovce
- 40 gramů rajčatového protlaku
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- ½ čajové lžičky černého mletého pepře
- ½ čajové lžičky červené papriky
- 1 polévková lžíce oregána, suchého
Těsto
- Dva pečicí plechy vyložte pečicím papírem.
- Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1.
- Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte 2 min/. Těsto vyjměte z mixovací nádoby, rozdělte na dvě části, každou rozválejte na velikost pečicího plechu, položte na připravené pečicí plechy a nechte cca 30 minut na teplém místě kynout.
- Předehřejte troubu na 180°C, nastavení na cirkulaci / horký vzduch.
Náplň
- Do mixovací nádoby vložte mozzarelly a sekejte 3 sek/rychlost 5, přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte cibuli, česnek a sekejte 3 sek/rychlost 5, pomocí stěrky setřete dolů do mixovací nádoby.
- Přidejte olej a duste 3 min/120°C/rychlost 1.
- Přidejte rajčata z plechovky a rozmělněte 3 sek/rychlost 4.
- Přidejte rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, papriku, oregáno a vařte 10 min/100°C/rychlost 1, poté nechte krátce zchladnout. Rajčatovou omáčku rozprostřete na těsto, dle chuti obložte a posypte sýrem.
- Oba pečicí plechy vložte do trouby – nejnižší poloha a 2. poloha od shora – a pečte oba plechy najednou 35 minut (180°C). Nakrájejte na kousky a podávejte.
Tipy a triky
Obložte si Vaší pizzu dle libosti a nálady. Pokud chcete obměnu, pak každou polovinu plechu obložte jinak.
Různé návrhy na náplň vždy na ½ pečicího plechu:
• Špenátovo-šunková pizza:
200 g listového špenátu, zmraženého (roztátého a vymačkaného)
70 g sušené šunky, na proužky
• Zeleninová pizza:
½ cukety (cca 70 g), na plátky
½ papriky (cca 100 g), na proužky
4 žampiony (cca 60 g), čerstvé, na plátky
3 polévkové lžíce kukuřice z plechovky
• Pikantní pizza:
60 g pikantního salámu, na plátky, na čtvrtky
4 feferonky konzervované, na kousky
• Margherita:
Kdo má rád klasiku, nasype jednoduše sýr přímo na rajčatovou omáčku.