Okatý chléb

Počet porcí 20 krajíců

·          

·         400 gramů hladké mouky

·         135 gramů žitné mouky, chlebové

·         2 čajové lžičky soli

·         1 čajová lžička octa

·         8 gramů sušeného droždí

·         1 polévková lžíce kmínu, celého

·         1 polévková lžíce slunečnicových semínek, nebo podle chuti (volitelně)

·         1 polévková lžíce dýňových semínek, nebo podle chuti (volitelně)

·         500 gramů vody

 

 

Do mixovací nádoby vložte všechny ingredience kromě vody a míchejte 10 sek//rychlost 2.

Přidejte vodu a hněťte 5 min/.

Vzniklé řídké těsto nalijte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 8–12 hodin kynout.

Předehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte ohnivzdornou mísu i s víkem (objem 3 l) a 30 minut rozpalujte.

Do nahřáté mísy přelijte těsto, přiklopte víkem a pečte 60 min (200 °C). Sejměte víko a pečte dalších 5–10 minut, aby se vytvořila kůrka.

Chléb vyklopte, nechte na mřížce vychladnout a podávejte

·