Okatý chléb
Počet porcí 20 krajíců
·
· 400 gramů hladké mouky
· 135 gramů žitné mouky, chlebové
· 2 čajové lžičky soli
· 1 čajová lžička octa
· 8 gramů sušeného droždí
· 1 polévková lžíce kmínu, celého
· 1 polévková lžíce slunečnicových semínek, nebo podle chuti (volitelně)
· 1 polévková lžíce dýňových semínek, nebo podle chuti (volitelně)
· 500 gramů vody
Do mixovací nádoby vložte všechny ingredience kromě vody a míchejte 10 sek//rychlost 2.
Přidejte vodu a hněťte 5 min/.
Vzniklé řídké těsto nalijte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 8–12 hodin kynout.
Předehřejte troubu na 250 °C. Do trouby vložte ohnivzdornou mísu i s víkem (objem 3 l) a 30 minut rozpalujte.
Do nahřáté mísy přelijte těsto, přiklopte víkem a pečte 60 min (200 °C). Sejměte víko a pečte dalších 5–10 minut, aby se vytvořila kůrka.
Chléb vyklopte, nechte na mřížce vychladnout a podávejte
·