Odpalované těsto

 

Obtížnost střední

Čas přípravy 5min

Celkový čas 50min

Počet porcí 18 kusů

 

  • 150 gramů vody
  • 80 gramů másla, na kousky
  • 1 špetka soli
  • 2 čajové lžičky cukru (10 gramů) (volitelně)
  • 120 gramů hladké mouky
  • 3 vejce (53-63 gramů každé)


  1. Do mixovací nádoby vložte vodu, máslo, sůl, cukr a vařte 5 min/100°C/rychlost 1.
  2. Přidejte mouku a mixujte bez nasazené odměrky 20 sek/rychlost 4. Vyjměte mixovací nádobu a odložte stranou. Nechte zchladit 10 minut.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C. Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
  4. Nasaďte zpět mixovací nádobu a mixujte rychlost 5, přitom postupně přidávejte vejce přes víko mixovací nádoby na rozjeté nože a ukončete po zapracování.
  5. Po přidání posledního vejce mixujte 30 sek/rychlost 5.
  6. Odpalované těsto vložte do cukrářského sáčku, vytvářejte kuličky a pokládejte je na připravený pečicí plech. Nechte mezi kuličkami 5 cm rozestupy. Před pečením uhlaďte mokrým prstem všechny nerovnosti těsta. Pečte 20-25 minut (200 °C) do zlatova. Vypněte troubu a nechte dvířka trouby ještě 10 minut pootevřená pro vysušení těsta. Vyjměte plech z trouby a před servírováním či plněním krémem nechte odpalované těsto zcela vychladnout.

 
Tipy a triky
  • Odpalované těsto je známé svojí křehkostí a nadýchaností. Při pečení se nafukuje a zůstává duté. Věnečky plněné krémem, profiterolky (profiteroles) nebo eklerky (éclairs) – neodolatelné dobroty z odpalovaného těsta, jehož přípravy se již nemusíte bát! S Thermomixem® je to tak snadné!
  • Pokud se vám udělají na kuličkách vypouklinky, můžete je těsně před pečením vyhladit navhlčeným prstem.
  • Pokud nemáte cukrářský sáček, použijte silnější mikrotenový sáček. Ustřihněte roh sáčku a použijte stejně jako cukrářský sáček.
  • Zdvojnásobte množství receptu: zdvojnásobte množství všech ingrediencí a postupujte podle receptu.
  • Upečené odpalované těsto můžete plnit šlehačkou nebo krémem a podávat s čerstvým ovocem.
  • Pro slanou variantu můžete odpalované těsto naplnit smetanovým sýrem a čerstvými bylinkami.
  • Upravte si velikost a tvar těsta podle vašich požadavků.