Obatzda – bavorská sýrová pomazánka

Čas přípravy 5min

Celkový čas 5min

Počet porcí 6 porcí

 

  • 50 gramů šalotky
  • 250 gramů camembertu, na kousky
  • 150 gramů tučného tvarohu, 40 % tuku
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • ¼ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky sladké červené papriky
  • 3 špetky černého mletého pepře
  • 2 polévkové lžíce pažitky

 

Do mixovací nádoby vložte šalotku, nasekejte 7 sek/rychlost 5 a stěrkou setřete stěny mixovací nádoby.

Přidejte camembert, tučný tvaroh, kmín, sůl, papriku a pepř, promíchejte 18 sek/rychlost 4, přendejte do servírovací misky.

Posypte nasekanou pažitkou a podávejte s louhovanými preclíky nebo tmavým chlebem.

 

Tipy a triky:

  • Čím vyšší je obsah tuku v camembertu, tím je pomazánka krémovější.
    • Spotřebujte v den přípravy, jinak by šalotka mohla zhořknout.
    • Můžete přidat trochu světlého piva nebo bílého vína.
    • Pokud místo camembertu použijete zralý limburger nebo romadur, bude chuť ještě výraznější.
Obatzda je specialita v bavorských pivních zahrádkách. Poprvé byla připravena ve dvacátých letech hostinskou pivnice Weihenstephaner Bierstube ve Freisingu v Bavorsku. Každá hospodyňka tam má svůj vlastní recept.