Moučník 'Lesní mech'

Těsto

  • 300 gramů cukru
  • 200 gramů oleje
  • 3 vejce
  • 200 gramů hladké mouky
  • 160 gramů hrubé mouky
  • 3 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 gramů špenátu sekaného, mraženého (rozmraženého a vymačkaného)

 

Krém

  • 10 gramů ztužovače šlehačky (1 balíček, např. Dr. Oetker)
  • 800 gramů smetany ke šlehání, 40 % tuku, vychlazené
  • 1 granátové jablko, na ozdobu

 

Těsto

  1. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte cukr a melte 20 sek/rychlost 10.
  2. Na víko mixovací nádoby položte misku, odvažte do ní olej a odložte stranou.
  3. Nasaďte šlehací metličku. Přidejte vejce, šlehejte 4 min/37°C/rychlost 3. Pokračujte ve šlehání 1 min/rychlost 3, přitom přilévejte otvorem ve víku mixovací nádoby olej na rozjeté mixovací nože. Vyjměte šlehací metličku.
  4. Přidejte hladkou mouku, hrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva a špenát, míchejte 3 min/rychlost 4.
  5. Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech na pečení (30 x 24 x 6 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně ho rozetřete pomocí stěrky.
  6. Pečte asi 40 minut (180 °C). Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  7. Z vychladlého korpusu ostrým nožem odřízněte vrchní část o tloušťce cca 1 cm, přendejte do misky a rozdrobte. Spodní část těsta vložte zpět na plech. Vyčistěte mixovací nádobu.

Krém

  1. Nasaďte šlehací metličku. Do čisté a suché mixovací nádoby vložte ztužovač šlehačky a smetanu a šlehejte do požadované tuhosti rychlost 3, bez nastavení času. Pečlivě sledujte, aby nedošlo k přešlehání.
  2. Přendejte na připravený korpus a rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky. Povrch posypte předem rozdrobeným těstem. Vložte do chladničky alespoň na 1 hodinu.
  3. Ozdobte granátovým jablkem nebo lesním ovocem, podávejte vychlazené.

 

Užitečné předměty - miska, pečicí papír, plech na pečení (30 x 24 x 6 cm), trouba, chladnička