Masová dochucovací pasta

·         300 gramů masa, na kousky, bez kostí a šlach

·         300 gramů směsi zeleniny (cibule, mrkev, celer nebo řapíkatý celer), na kousky

·         1 stroužek česneku

·         4 snítky směsi bylin, čerstvých (např. šalvěj, rozmarýn), pouze listy

·         150 gramů hrubé soli

·         30 gramů červeného vína nebo vody

·         1 bobkový list, sušený

·         1 hřebíček

 

 

 

Do mixovací nádoby vložte maso a melte 10 sek/rychlost 7. Přendejte do mísy a odložte stranou.Do mixovací nádoby vložte směs zeleniny, stroužek česneku, směs bylinek a sekejte 10 sek/rychlost 5. Setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.Přidejte hrubou sůl, červené víno, bobkový list, hřebíček a odložené namleté maso. Vařte 25 min/Varoma/rychlost 2, položte varný košík na víko mixovací nádoby místo odměrky, pomůžete tím zabránit rozstřikování. Vytvoříte hustou suchou směs.Odložte varný košík a nasaďte odměrku na víko uzavřené mixovací nádoby mixujte 1 min/rychlost 4-7, zvyšujte rychlost postupně. Přendejte do zavařovací sklenice a před použitím nebo uskladněním v chladničce nechte vychladnout.

 

 

Užitečné předměty :zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem, chladnička

Tipy a triky :1 vrchovatá čajová lžička dochucovací pasty se rovná zhruba 1 kostce koupeného masového bujónu (pro 0,5 l vody).Pro přípravu masového vývaru použijte 1 vrchovatou čajovou lžičku dochucovací pasty na 500 gramů vody.Dochucovací pastu můžete uchovávat v chladničce až 3 měsíce, v mrazničce až 6 měsíců.V tomto receptu se sůl používá jako konzervační činidlo. Po smíchání dochucovací pasty s vodou, jak je popsáno výše, nebude vývar přesolený.Pokud použijete v tomto receptu méně soli než je uvedeno, je nutné dochucovací pastu uchovávat v mrazničce.Recept na masovou pastu lze libovolně pozměnit použitím přírodních surovin podle vlastního výběru.