Loupáky

500 gramů hladká mouka, 3 hrnky

50 gramů cukru krupice

1/2 kostky čerstvé droždí

250 gramů mléko, vlažné (jeden hrnek)

80 gramů máslo

2 kusy žloutek, jeden do těsta-jeden na potření

1 kus vanilkový cukr

citrónová kůra

špetka sůl

mák na posypání

 

Do nádoby dáme trochu mléka, cukru, mouky a přidáme droždí. Necháme 2minuty/37st./R2 zadělat kvásek. Mezitím si rozpustíme máslo, nalijeme do něj zbytek mléka a poté žloutek. Po vzkypění kvásku do něj nalijeme tekutinu, nasypeme mouku s cukrem i vanilkovým, nastrouhanou kůrou a špetkou soli. Hněteme 5minut//Těsto.  Poté těsto dáme do misky na teplé místo vykynout.  Během této doby rozehřejeme troubu na cca 180 st. Vykynuté těsto nakrájíme na 10 - 12 kousků, z nich v ruce tvoříme trojúhelníky a zarolujeme je do rohlíku. Dáme na pečící papír, potřeme rozšlehaným žloutkem a  bohatě posypeme mákem. Můžeme dělat i tvar housek nebo briošek (uzel z válečku). Pečeme cca 15 - 20 minut, podle zabarvení.