Loupáky
500 gramů hladká mouka, 3 hrnky
50 gramů cukru krupice
1/2 kostky čerstvé droždí
250 gramů mléko, vlažné (jeden hrnek)
80 gramů máslo
2 kusy žloutek, jeden do těsta-jeden na potření
1 kus vanilkový cukr
citrónová kůra
špetka sůl
mák na posypání
Do nádoby dáme trochu mléka, cukru, mouky a přidáme droždí. Necháme 2minuty/37st./R2 zadělat kvásek. Mezitím si rozpustíme máslo, nalijeme do něj zbytek mléka a poté žloutek. Po vzkypění kvásku do něj nalijeme tekutinu, nasypeme mouku s cukrem i vanilkovým, nastrouhanou kůrou a špetkou soli. Hněteme 5minut//. Poté těsto dáme do misky na teplé místo vykynout. Během této doby rozehřejeme troubu na cca 180 st. Vykynuté těsto nakrájíme na 10 - 12 kousků, z nich v ruce tvoříme trojúhelníky a zarolujeme je do rohlíku. Dáme na pečící papír, potřeme rozšlehaným žloutkem a bohatě posypeme mákem. Můžeme dělat i tvar housek nebo briošek (uzel z válečku). Pečeme cca 15 - 20 minut, podle zabarvení.