Lokše

Počet porcí 10 kusů

 

  • 700 gramů brambor, vařených vcelku, oloupaných, na kousky, zchladlých
  • 200 gramů máku
  • 50 gramů cukru, krupice
  • 180 gramů hladké mouky, plus extra na podsypání
  • ½ čajové lžičky soli
  • vepřové sádlo, rozehřáté, dle chuti

 

 

Do mixovací nádoby vložte uvařené, zchladlé brambory a sekejte 15 sek/rychlost 4. Přendejte do misky a nechte přes noc odpočinout v chladničce.

Do mixovací nádoby vložte mák, cukr a sekejte 20 sek/rychlost 10. Přendejte do hlubokého talíře. Vyčistěte mixovací nádobu.

Do mixovací nádoby vložte brambory z chladničky, mouku, sůl a hněťte 1 min/.

Těsto si rozdělte na 10 kuliček. Na dobře pomoučněném vále vyválejte z každé kuličky placku o velikosti pánve, vysokou cca 2 mm. Pečte na nepřilnavé pánvi na sucho z obou stran. Takto postupujte s každou kuličkou, neválejte si placky dopředu, protože těsto řídne.

Hotové lokše pomažte z jedné strany sádlem, posypejte mákem s cukrem, srolujte a ihned podávejte.