Jemná brioška
Čas přípravy 10min
Celkový čas 2hod.
Počet porcí 20 plátků
- 500 gramů hladké mouky
- 1 špetka soli
- 150 gramů másla, pokojové teploty, na kousky, plus na vymazání
- 4 vejce
- 50 gramů cukru
- 60 gramů mléka
- 1 kostka čerstvého droždí (40 gramů)
- Do mixovací nádoby vložte mouku, sůl, máslo, vejce, cukr, mléko a droždí a hněťte 3 min/.
- Těsto nechte v mixovací nádobě cca 40 minut kynout, poté ještě jednou prohněťte 1 min/. Mezitím vymažte chlebovou formu (30 cm x 12 cm x 10 cm).
- Těsto přendejte do formy, nechte dalších 30 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Briošku pečte 40–45 minut (180 °C), nechte mírně vychladnout, vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte např. s džemem.
Užitečné předměty - chlebová forma (30 cm x 12 cm x 10 cm), trouba
Tipy a triky - Těsto můžete péct také v malých zapékacích formičkách cca 20 minut (180 °C).