Jemná brioška

Čas přípravy 10min

Celkový čas 2hod.

Počet porcí 20 plátků

  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 gramů másla, pokojové teploty, na kousky, plus na vymazání
  • 4 vejce
  • 50 gramů cukru
  • 60 gramů mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (40 gramů)
  1. Do mixovací nádoby vložte mouku, sůl, máslo, vejce, cukr, mléko a droždí a hněťte 3 min/.
  2. Těsto nechte v mixovací nádobě cca 40 minut kynout, poté ještě jednou prohněťte 1 min/. Mezitím vymažte chlebovou formu (30 cm x 12 cm x 10 cm).
  3. Těsto přendejte do formy, nechte dalších 30 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Briošku pečte 40–45 minut (180 °C), nechte mírně vychladnout, vyjměte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte např. s džemem.

Užitečné předměty - chlebová forma (30 cm x 12 cm x 10 cm), trouba

Tipy a triky - Těsto můžete péct také v malých zapékacích formičkách cca 20 minut (180 °C).