Italský chléb Focaccia

4 porce/porcí

  • 500 g hladká mouka
  • 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 25 g kvasnic
  • 250 g mléko
  • špetka cukr
  • 1/2 polévkové lžíce sůl
  • 2 polévkové lžíce jehliček čerstvého rozmarýnu

 

na dotvoření

  • 100 g panenského olivového oleje
  • černé olivy bez pecek
  • sůl, hrubá
  • 1 polévková lžíce rozmarýnových jehliček

 

V nádobě vytvoříme kvásek z mléka, kvasnic a cukru na 37°C/1,5minuty/R2. Přidáme ostatní suroviny a propracujeme R klas/4minuty. v poslední minutě zapracujeme jehličky rozmarýnu. Necháme 20minut nakynout v nádobě. Poté vytvoříme dvě placky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem, nebo fólií. Na papír jsme nacákali 50g olivového oleje a posypali jsme ho hrubozrnnou solí. Placky na něm necháme ještě asi 15min. nakynout. Po nakynutí  vytlačte do každé z placek asi 24 půlek černých oliv a mezi ně sem tam zapíchněte jehličku rozmarýnu. Nechte placky ještě chvilku kynout, olivy a rozmarýn potom v těstě lépe drží. Do důlků ješte nakapejte olej. Pečte v troubě do zlatova na 180°C/asi 20min.