Italský chléb Focaccia
4 porce/porcí
- 500 g hladká mouka
- 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 25 g kvasnic
- 250 g mléko
- špetka cukr
- 1/2 polévkové lžíce sůl
- 2 polévkové lžíce jehliček čerstvého rozmarýnu
na dotvoření
- 100 g panenského olivového oleje
- černé olivy bez pecek
- sůl, hrubá
- 1 polévková lžíce rozmarýnových jehliček
V nádobě vytvoříme kvásek z mléka, kvasnic a cukru na 37°C/1,5minuty/R2. Přidáme ostatní suroviny a propracujeme R klas/4minuty. v poslední minutě zapracujeme jehličky rozmarýnu. Necháme 20minut nakynout v nádobě. Poté vytvoříme dvě placky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem, nebo fólií. Na papír jsme nacákali 50g olivového oleje a posypali jsme ho hrubozrnnou solí. Placky na něm necháme ještě asi 15min. nakynout. Po nakynutí vytlačte do každé z placek asi 24 půlek černých oliv a mezi ně sem tam zapíchněte jehličku rozmarýnu. Nechte placky ještě chvilku kynout, olivy a rozmarýn potom v těstě lépe drží. Do důlků ješte nakapejte olej. Pečte v troubě do zlatova na 180°C/asi 20min.