Focaccia s cibulí
Těsto
- 100 gramů mléka
- 25 gramů čerstvého droždí
- 10 gramů cukru, krupice
- 200 gramů vody
- 50 gramů olivového oleje
- 600 gramů hladké mouky
- 10 gramů soli
Směs na pizzu
- 200 gramů cibule, na plátky
- 45 gramů extra panenského olivového oleje
- 50 gramů vody
- 2 čajové lžičky soli
Těsto
- Vymažte si větší mísu olivovým olejem. Do mixovací nádoby vložte mléko, přidejte droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte vodu, olivový olej, mouku, sůl a hněťte 4 min/. Přendejte těsto do připravené mísy a ručně spojte dohromady. Mísu s těstem přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout cca 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Směs na pizzu
- Vyčistěte mixovací nádobu. Pečlivě si vymažte plech olivovým olejem nebo vyložte pečicím papírem. Vyjměte těsto z mísy a rozválejte ho válečkem na lehce pomoučněné pracovní ploše. Přemístěte těsto na plech, roztáhněte ho do všech rohů a vytvořte vyšší okraje po obvodu celého plechu či formy. Na těsto naklaďte cibuli nakrájenou na plátky.
- Do mixovací nádoby vložte extra panenský olivový olej, vodu, sůl a emulgujte 10 sek/rychlost 4. Připravenou emulzi rovnoměrně nalijte na těsto s cibulí. Předehřejte si troubu na 200 °C. Nechte 30 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut (200 °C). Po vyndání nechte pár minut odležet, poté nakrájejte a podávejte.
Tipy a triky
Pro rychlejší variantu vynechte 30 min. kynutí v kroku 4.
Focaccia s cherry rajčátky a bylinkami: cibuli můžete nahradit cherry rajčátky a bylinkami.
Se šunkou: k cibuli přidejte 200 gramů na kostičky nakrájené šunky nebo anglické slaniny.
Bramborová verze: v kroku 2 přidejte vařenou bramboru.