Focaccia s cibulí

Těsto

  • 100 gramů mléka
  • 25 gramů čerstvého droždí
  • 10 gramů cukru, krupice
  • 200 gramů vody
  • 50 gramů olivového oleje
  • 600 gramů hladké mouky
  • 10 gramů soli

 

Směs na pizzu

  • 200 gramů cibule, na plátky
  • 45 gramů extra panenského olivového oleje
  • 50 gramů vody
  • 2 čajové lžičky soli
 

 

Těsto

  1. Vymažte si větší mísu olivovým olejem. Do mixovací nádoby vložte mléko, přidejte droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte vodu, olivový olej, mouku, sůl a hněťte 4 min/. Přendejte těsto do připravené mísy a ručně spojte dohromady. Mísu s těstem přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte kynout cca 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

 

Směs na pizzu

  1. Vyčistěte mixovací nádobu. Pečlivě si vymažte plech olivovým olejem nebo vyložte pečicím papírem. Vyjměte těsto z mísy a rozválejte ho válečkem na lehce pomoučněné pracovní ploše. Přemístěte těsto na plech, roztáhněte ho do všech rohů a vytvořte vyšší okraje po obvodu celého plechu či formy. Na těsto naklaďte cibuli nakrájenou na plátky.
  2. Do mixovací nádoby vložte extra panenský olivový olej, vodu, sůl a emulgujte 10 sek/rychlost 4. Připravenou emulzi rovnoměrně nalijte na těsto s cibulí. Předehřejte si troubu na 200 °C. Nechte 30 minut kynout.
  3. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut (200 °C). Po vyndání nechte pár minut odležet, poté nakrájejte a podávejte.
 
 

Tipy a triky

 

Pro rychlejší variantu vynechte 30 min. kynutí v kroku 4.

 

Focaccia s cherry rajčátky a bylinkami: cibuli můžete nahradit cherry rajčátky a bylinkami.

Se šunkou: k cibuli přidejte 200 gramů na kostičky nakrájené šunky nebo anglické slaniny.

Bramborová verze: v kroku 2 přidejte vařenou bramboru.

  •