Domácí ricotta

Obtížnost snadné

Čas přípravy 5min

Celkový čas 1hod. 15min

Počet porcí 1  

 

  • 1500 gramů plnotučného mléka
  • 30 gramů octa

 

Do mixovací nádoby vložte mléko a míchejte a hřejte 10 min/80°C/rychlost 2. Mezitím varný košík vyložte dvojitou vrstvou gázy a vložte do velké misky, odložte stranou.

Přidejte ocet a míchejte a hřejte 1 min/90°C/rychlost 1. Ponechte v mixovací nádobě 5 minut, aby se mléko rozdělilo na tvaroh a syrovátku. Obsah mixovací nádoby postupně přelijte do předem připraveného varného košíku, odložte stranou na 15–60 minut, než odkape, ujistěte se, že se dno košíku nedotýká odtékající syrovátky (viz Tip).

Ricottu uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě v chladničce a podávejte s pečivem nebo jako součást vybraných receptů.


 

Tipy a triky

  • Pro přípravu sýrů je nejvhodnější čerstvé, syrové mléko, avšak nejbezpečnější a nejzdravější je použít mléko mikrofiltrované a pasterizované při nízké teplotě (74 °C). V případě použití syrového mléka se doporučuje jeho předchozí zahřátí na teplotu 85 °C.
  • V kroku 2 po 15 minutách odkapávání vznikne jemná, vlhká ricotta. Abyste dosáhli sýra s kompaktnější konzistencí, je nutné jej odstavit a nechat okapat po maximální dobu uvedenou v receptu. Košík můžete postavit do misky na odměrce, aby sýr nebyl v kontaktu s odkapávající syrovátkou.
  • Domácí ricottu můžete použít pro přípravu dortů, dezertů, dipů a krémů.