DOMÁCÍ BRAMBOROVÝ CHLÉB S OSMAŽENOU CIBULKOU

300 gramů pšeničná hladká mouka

200 gramů sáček bramborového těsta

100 gramů žitné hladké mouky

1 kus cibule

400 gramů voda

1 kus čerstvé droždí

 

Cibuli vložíme do sekací nádoby, přesekáme 3 vteřiny/rychlostí 4.
Přidáme oleje a orestujeme 100 stupňů /30 vteřin/ Zpětný chod / Jemné míchání
Přendáme stranou.
Do mixovací nádoby přidáme droždí, lžičku cukru, 100g vody a připravíme kvásek 90 vteřin/37°C /rychlostí 2.
Přidáme mouku, bramborové těsto v prášku, sůl, kmín a hněteme 3 minuty/ Těsto.
Přidáme vychladlou orestovanou cibulku a prohněteme 1 minutu/Těsto.
Těsto vyjmeme z nádoby, na mírně pompučněném vále ještě trochu propracujeme.
Rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme bochníky.
Ty dáme na plech vyložený pečícím papírem, překryjeme utěrkou, střed nakrojíme do kříže a necháme ještě 1 hodinu kynout na teple.
Troubu předehřejeme na 175°C.
Plech s vykynutým chlebem vložíme do trouby a pečeme na 175°C asi 45 minut.

 

TIP:

Těsto můžeme nechat vykynout v jednom kuse, poté rozdělit , vyválet bochníky a nechat ještě 20.min. vykynout - poté péct. Vejce nikdy nepřidávejte - chléb by špatně kynul.
 
Místo cibule lze přidat i jiné ingredience - mrkev, ořechy, oregáno, česnek. Mimo oregána vše restujte - i ořechy.