Dochucovací pasta ze zbytků zeleniny

Čas přípravy 15min

Celkový čas 45min

Počet porcí 1 Kompletní recept

  • 700 gramů směsi zeleniny (slupek a okrojků), na kousky (viz Tip)
  • 1 stroužek česneku
  • 50 - 100 gramů vody (viz Tip)
  • 30 gramů olivového oleje
  • 40 gramů hrubé soli
  • 1 - 2 špetky mletého černého pepře

 

Do mixovací nádoby vložte zbytky zeleniny a česnek a sekejte s pomocí stěrky 10 sek/rychlost 7. Setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.

Přidejte vodu, olivový olej, sůl a pepř, místo odměrky na víko mixovací nádoby postavte varný košík a vařte 20-25 min/Varoma/rychlost 2.

Nasaďte odměrku a mixujte 1 min/rychlost 4-9, rychlost zvyšujte postupně. Přendejte do sterilizované uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Uchovejte v chladničce a používejte do vybraných receptů (viz Tip).

 

Užitečné předměty - chladnička, uzavíratelná sklenice

 

Tipy a triky

  • Před přípravou dochucovací pasty můžete zbytky zeleniny postupně shromažďovat a zamrazovat pro pozdější využití. Před oloupáním je nutné zeleninu velmi důkladně očistit a umýt, aby byly slupky vhodné k další kuchyňské úpravě. Pro přípravu zeleninové dochucovací pasty využijte nejrůznější zbytky zeleniny v libovolných poměrech, např. slupky po loupání rajčat, zbytky rajčat z konzervy, slupky mrkve, petržele a kořenového celeru nebo spodní část řapíkatého celeru, zelenou část pórku, stonky cukety a lilku, listy a košťály zelí, listy a košťály brokolice nebo květáku. Můžete rovněž přidat na kousky nakrájené stonky bylinek, např. bazalky, šalvěje, petržele nebo oregana. Během sestavování směsi zbytků zeleniny pro přípravu dochucovací pasty dbejte na to, že některé druhy zeleniny mají mnohem výraznější chuť než jiné, např. fenykl.
  • Čím více zbytků různé kořenové zeleniny bude ve složení zeleninové dochucovací pasty, tím sladší bude jeho chuť. Je však nutné vyhnout se přidání příliš velkého množství zbytků v podobě listů kořenové zeleniny (např. natě mrkve nebo ředkviček, protože jejich chuť pak bude dominovat). Hnědé, suché slupky cibule a česneku se pro přípravu koncentrátu nehodí, protože se zcela nerozmělní.
  • Množství vody přidané v kroku 2 a také dobu odpařování přizpůsobte kondici využitých zbytků zeleniny. Pokud je zelenina povadlá, svraštělá nebo málo šťavnatá, je nutné přidat maximální množství vody a nechat odpařovat, dokud nezískáte konzistenci husté pasty.
  • Zeleninovou dochucovací pastu ze zbytků můžete uchovávat v lednici až 7 dnů nebo rozdělit na menší porce, např. v tvořítku na led a zamrazit.
  • Pro přípravu zeleninového vývaru přidejte 60–70 gramů zeleninové dochucovací pasty ze zbytků na 500 gramů.

Pro přípravu rizota použijte 80–90 gramů zeleninové dochucovací pasty ze zbytků na 320 gramů rýže.