Ciabatta s olivami a tymiánem

Čas přípravy 40min

Celkový čas 16hod. 40min

Počet porcí 30 plátků

  • 150 gramů černých oliv bez pecek
  • 150 gramů olivového oleje extra virgin
  • citrónová kůra z 1 citrónu, nejlépe bio
  • 3 polévkové lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 kostka čerstvého droždí, (42g)
  • 400 gramů vody
  • 650 gramů hladké mouky
  • 3 čajové lžičky soli

 

Na víko mixovací nádoby položte misku. Vložte olivy, olivový olej, citrónovou kůru, tymián. Přikryjte potravinovou fólií a nechte marinovat přes noc.

Do mixovací nádoby vložte droždí, vodu a promíchejte 3 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte 500 gramů mouky, sůl a hněťte 3 min/. Těsto bude hodně lepkavé a konzistence bude vypadat jako máslo. Vytáhněte těsto z nádoby, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny (mělo by cca 2x zvětšit objem).

Předehřejte si troubu na 180°C.

Vyndejte olivy z misky, oddělte citrónovou kůru a ponechte olivový olej, který zapracujete do těsta s 150 gramy hladké mouky. Propracujte rukou (těsto by stále mělo být lepkavé). Těsto rozdělte na dva díly a druhou půlku dejte do druhé mísy. Nechte znovu kynout cca 30 minut.

Těsta vytvarujte do dvou šišek cca 2,5 cm vysokých. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Vmáčkněte do nich olivy, posypte lehce moukou a nechte kynout dalších 30 minut.

Pečte ciabatty cca 45 minut (180°C) dozlatova.

Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.