Bagel
- 7 gramů sušeného droždí
- 4 polévkové lžíce cukru
- 300 gramů vody
- 2 čajové lžičky soli
- 450 gramů hladké mouky
- 1 polévková lžíce oleje, na vymazání
- 2 polévkové lžíce máku, na posypání
Do mixovací nádoby vložte droždí, 1 lžíci cukru, 100 gramů vody a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte 200 gramů vody, sůl, mouku a hněťte 5 min/. Z těsta vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy vytřené olejem. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.
Troubu si předehřejte na 220°C.
Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát s ní zatočte, abyste otvor rozšířili. Zakryjte fólií a tvarujte další.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější povrch. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.
Plechy vyložte pečicím papírem, bagely posypte kořením nebo mákem, vložte do trouby a pečte 25 min.(220°C), aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě.
Nechte vychladnout, naplňte a podávejte.
Tipy a triky
Podávejte se žervé a uzeným lososem nebo s jakoukoliv pomazánkou..
Plňte zeleninou a šunkou.
Na posypání použijte místo máku kmín, sezam, nebo fenykl.
Vodu dejte vařit v co největším hrnci. Bagel zdvojnásobí objem.