Bagel

  • 7 gramů sušeného droždí
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 300 gramů vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • 450 gramů hladké mouky
  • 1 polévková lžíce oleje, na vymazání
  • 2 polévkové lžíce máku, na posypání

 

 

Do mixovací nádoby vložte droždí, 1 lžíci cukru, 100 gramů vody a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.

Přidejte 200 gramů vody, sůl, mouku a hněťte 5 min/. Z těsta vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy vytřené olejem. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.

Troubu si předehřejte na 220°C.

Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát s ní zatočte, abyste otvor rozšířili. Zakryjte fólií a tvarujte další.

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější povrch. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.

Plechy vyložte pečicím papírem, bagely posypte kořením nebo mákem, vložte do trouby a pečte 25 min.(220°C), aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě.

Nechte vychladnout, naplňte a podávejte.

 

 

Tipy a triky

Podávejte se žervé a uzeným lososem nebo s jakoukoliv pomazánkou..

Plňte zeleninou a šunkou.

Na posypání použijte místo máku kmín, sezam, nebo fenykl.

Vodu dejte vařit v co největším hrnci. Bagel zdvojnásobí objem.