Pierogi leniwe

voda, množství na vaření

450 g tvarohu, tučného, nakrájeného na kousky

200 g celozrnné mouky a další na posypání těsta

1 vejce

1 čajová lžička soli a další množství na vaření

 

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a sůl.

Do mísy dejte tvaroh, mouku, vejce a sůl, míchejte 45 s/R 3

Zkontrolujte konzistenci, pokud je těsto velmi lepivé, přidejte více mouky, míchejte dalších 6 s/R 3.

Těsto vyklopíme na bohatě pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na několik částí, vytvoříme válečky (Ø 2 cm), které diagonálně nakrájíme na 1-2 cm silné kousky.

Vařte je po dávkách ve vroucí vodě 4-5 minut od okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Uvařené knedlíky vyndejte na talíře pomocí sítka (viz tip). Líné knedlíky podávejte ihned po přípravě.

 

Uvařené knedlíky můžete před vložením na talíře vložit do misky s trochou másla a promíchat, aby se neslepily.

Líné knedlíky podávejte se strouhankou opečenou na másle, cukrem, smaženou cibulkou nebo zakysanou smetanou.