Kopytka

180 g celozrnné mouky a další na posypání těsta

500 g moučných brambor, uvařených, vychladlých, nakrájených na kousky (viz tip)

2 lžíce krupice

1 vejce

1 čajová lžička soli

osolená voda na vaření placiček

 

Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory a krupici, promícháme 10 s/R 4.

Přidejte vejce a sůl, prohněťte stěrkou Těsto /20 s.

Na bohatě pomoučené pracovní ploše vytvořte 2 válečky těsta (široké asi 2 cm, dlouhé 30 cm) a nakrájejte je na šikmé kousky (2-3 cm). 

Vložte trojúhelníkové knedlíky do vroucí osolené vody a vařte je 3-5 minut od okamžiku, kdy vyplavou na hladinu. 

Podávejte s omáčkami a salátovou kyticí, posypané máslem nebo cibulovými škvarky.

 

K přípravě knedlíků jsou nejlepší moučné brambory, zejména staré brambory uvařené den předem a uložené v lednici.

U nových brambor zvyšte množství krupice na 30 g a přidávejte více mouky, dokud těsto nebude dostatečně husté.