Kluski śląskie

120 g bramborového škrobu a další na posypání povrchu.

500 g moučných brambor, uvařených, vychladlých, nakrájených na kousky (viz tip)

1 vejce

½ čajové lžičky soli

Osolená voda na vaření nudlí

 

Do mísy nasypte bramborový škrob, přidejte brambory, promíchejte 10 s/R 4.

Přidejte vejce a sůl, prohněťte stěrkou Těsto /20 s.

Na plotýnku nebo hořák postavte hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu.

Obsah mísy vyklopte na pracovní plochu posypanou bramborovým škrobem, rukama prohněťte, aby se ingredience spojily, a poté vytvořte váleček (Ø 3-4 cm), který nakrájejte na 24 stejných dílů. Z každé části vytvořte kuličku, mírně ji zploštěte a prstem udělejte důlek.

Nudle vložte do vroucí vody, vařte je asi 2-3 minuty poté, co vyplavou na hladinu, pak je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř. 

Podávejte horké s masem a omáčkou nebo s houbovou a smetanovou omáčkou.

Pro přípravu slezských knedlíků jsou nejlepší moučné brambory, zejména staré brambory uvařené den předem a uložené v lednici.

 

nebo:

500 g vody

500 g brambor, moučné (snadno se rozpadající), oloupané, nakrájené na kousky

150 g bramborový škrob a trochu navíc pro posypání desky

3 ploché lžičky soli

1 špetka muškátového oříšku

 

Nalijte vodu do nádoby, vložte koše a vložte do něj brambory.  30min/varoma/R1. Po této době vytáhněte koš.

Umístěte vařené a chlazené brambory do nádoby a  10sec/R4, pomozte si stěrkou.

Přidejte bramborový škrob, sůl a muškátový oříšek, hněťte 1min/těsto. Někdy je potřeba ještě 1 min/ Těsto.

Při hnětením nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu.

Umístěte připravené těsto na desku posypanou bramborovým škrobem,  nakrájejte na kousky (velikost závisí na vašich preferencích) a pomocí palce, udělejte důlky.

Při vaření a solené vodě vložte nudle a vařte asi 3 minuty po vyplavání.