Kluski śląskie
120 g bramborového škrobu a další na posypání povrchu.
500 g moučných brambor, uvařených, vychladlých, nakrájených na kousky (viz tip)
1 vejce
½ čajové lžičky soli
Osolená voda na vaření nudlí
Do mísy nasypte bramborový škrob, přidejte brambory, promíchejte 10 s/R 4.
Přidejte vejce a sůl, prohněťte stěrkou Těsto /20 s.
Na plotýnku nebo hořák postavte hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu.
Obsah mísy vyklopte na pracovní plochu posypanou bramborovým škrobem, rukama prohněťte, aby se ingredience spojily, a poté vytvořte váleček (Ø 3-4 cm), který nakrájejte na 24 stejných dílů. Z každé části vytvořte kuličku, mírně ji zploštěte a prstem udělejte důlek.
Nudle vložte do vroucí vody, vařte je asi 2-3 minuty poté, co vyplavou na hladinu, pak je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř.
Podávejte horké s masem a omáčkou nebo s houbovou a smetanovou omáčkou.
Pro přípravu slezských knedlíků jsou nejlepší moučné brambory, zejména staré brambory uvařené den předem a uložené v lednici.
nebo:
500 g vody
500 g brambor, moučné (snadno se rozpadající), oloupané, nakrájené na kousky
150 g bramborový škrob a trochu navíc pro posypání desky
3 ploché lžičky soli
1 špetka muškátového oříšku
Nalijte vodu do nádoby, vložte koše a vložte do něj brambory. 30min/varoma/R1. Po této době vytáhněte koš.
Umístěte vařené a chlazené brambory do nádoby a 10sec/R4, pomozte si stěrkou.
Přidejte bramborový škrob, sůl a muškátový oříšek, hněťte 1min/těsto. Někdy je potřeba ještě 1 min/ Těsto.
Při hnětením nalijte vodu do hrnce a přiveďte k varu.
Umístěte připravené těsto na desku posypanou bramborovým škrobem, nakrájejte na kousky (velikost závisí na vašich preferencích) a pomocí palce, udělejte důlky.
Při vaření a solené vodě vložte nudle a vařte asi 3 minuty po vyplavání.