Bramborové knedlíky
Obtížnost střední
Čas přípravy 18min
Celkový čas 50min
Počet porcí 4 porce
- 500 gramů vody
- 500 gramů brambor, moučných, oloupaných a nakrájených na kousky
- 150 gramů bramborového škrobu, plus trochu navíc
- 3 čajové lžičky soli
- 1 špetka muškátového oříšku, mletého
Do mixovací nádoby vložte vodu, nasaďte košík a navažte do něho brambory a vařte 30 min/Varoma/rychlost 1. Vyjměte varný košík a vyprázdněte mixovací nádobu.
Do mixovací nádoby vložte vařené brambory, mixujte a pomáhejte si přitom stěrkou 10 sek/rychlost 4.
Přidejte bramborový škrob, 1 čajovou lžičku soli, muškátový oříšek a hněťte 1 min/. Během hnětení nalijte vodu do velkého hrnce a přiveďte k varu.
Těsto dejte na povrch posypaný bramborovým škrobem a rozválejte ho do šišky (Ø 3-4 cm). Šišky nakrájejte na 24 stejně velkých částí (přibližně 25 g). Tyto části vytvarujte do malých kuliček a prstem do nich udělejte drobnou prohlubeň.
Do vroucí vody přidejte dvě čajové lžičky soli a vařte bramborové knedlíky přibližně 3 minuty od chvíle, kdy je vhodíte do vody.
Knedlíky naběračkou vyndejte z horké vody a podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Tipy a triky
-
- Je důležité použít moučné brambory.
- Vynikající příloha k pečenému masu s červeným zelím.