Bramborové knedlíky

Obtížnost střední

Čas přípravy 18min

Celkový čas 50min

Počet porcí 4 porce

 

  • 500 gramů vody
  • 500 gramů brambor, moučných, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 150 gramů bramborového škrobu, plus trochu navíc
  • 3 čajové lžičky soli
  • 1 špetka muškátového oříšku, mletého

 

Do mixovací nádoby vložte vodu, nasaďte košík a navažte do něho brambory a vařte 30 min/Varoma/rychlost 1. Vyjměte varný košík a vyprázdněte mixovací nádobu.

Do mixovací nádoby vložte vařené brambory,  mixujte a pomáhejte si přitom stěrkou  10 sek/rychlost 4.

Přidejte bramborový škrob, 1 čajovou lžičku soli, muškátový oříšek a hněťte 1 min/. Během hnětení nalijte vodu do velkého hrnce a přiveďte k varu.

Těsto dejte na povrch posypaný bramborovým škrobem a rozválejte ho do šišky (Ø 3-4 cm). Šišky nakrájejte na 24 stejně velkých částí (přibližně 25 g). Tyto části vytvarujte do malých kuliček a prstem do nich udělejte drobnou prohlubeň. 

Do vroucí vody přidejte dvě čajové lžičky soli a vařte bramborové knedlíky přibližně 3 minuty od chvíle, kdy je vhodíte do vody.

Knedlíky naběračkou vyndejte z horké vody a podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu. 

 

 

Tipy a triky

  •  
    • Je důležité použít moučné brambory.
    • Vynikající příloha k pečenému masu s červeným zelím.