ZDEŇKŮV BĚLORUSKÝ BORŠČ

200 g předního hovězího masa

1/2 klobása

200 g červená řepa

200 g brambora

50 g mrkev

20 g petržele

1 kus cibule

30 g sádla

1 PL hladká mouka

špetka cukru, octa, soli, pepře

1 1/2 litru voda

bobkový list,zakysaná smetana

3 PL rajčatový protlak

1 kus hovězí bujón

 

Do nádoby vložíme mrkev, petržel a cibuli, sekneme krátce R5.
Vložíme sádlo a orestujeme 10 minut/Varoma/ zpětný chod

Opláchnuté maso nakrájené na kostičky, vložíme do košíku.

Přidáme bujon, zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, nasadíme víko a vaříme 50 minut/Varoma/rychlostí 1.

Jakmile na displeji bude čas 25 minut, nasadíme Varoma mísu s bramborami.

Po uvaření dáme brambory stranou a vyjmeme košík s masem.

Přidáme oloupanou nakrájenou na kostičky či nudličky červenou řepu, koření, rozmíchanou mouku v troše vody a vaříme 15 minut/100°C/rychlostí 1/ zpětný chod.

Boršč osladíme, okyselíme, přidáme maso a klobásu nakrájenou na kolečka, zakysanou smetanu a povaříme 10 minut/90°C/rychlostí 1/zpětný chod.
Po uvaření vložíme uvařené brambory.

 

TIP: Polévku můžeme na talíři ozdobit trochou zakysané smetany a posypat petrželkou.
Dobu vaření upravte dle velikosti nakrájeného masa. Doporučuji maso nakrájet na malé kousky.

 

Recept je fajn, ale maso se musí vařit déle rozhodne  sem  maso vařil o 20minut více a to  10min  při  prvním vařenií a pak po  zahuštění  dalších 10min  jinak by bylo tuhé