ZDEŇKŮV BĚLORUSKÝ BORŠČ
200 g předního hovězího masa
1/2 klobása
200 g červená řepa
200 g brambora
50 g mrkev
20 g petržele
1 kus cibule
30 g sádla
1 PL hladká mouka
špetka cukru, octa, soli, pepře
1 1/2 litru voda
bobkový list,zakysaná smetana
3 PL rajčatový protlak
1 kus hovězí bujón
Do nádoby vložíme mrkev, petržel a cibuli, sekneme krátce R5.
Vložíme sádlo a orestujeme 10 minut/Varoma/ zpětný chod
Opláchnuté maso nakrájené na kostičky, vložíme do košíku.
Přidáme bujon, zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, nasadíme víko a vaříme 50 minut/Varoma/rychlostí 1.
Jakmile na displeji bude čas 25 minut, nasadíme Varoma mísu s bramborami.
Po uvaření dáme brambory stranou a vyjmeme košík s masem.
Přidáme oloupanou nakrájenou na kostičky či nudličky červenou řepu, koření, rozmíchanou mouku v troše vody a vaříme 15 minut/100°C/rychlostí 1/ zpětný chod.
Boršč osladíme, okyselíme, přidáme maso a klobásu nakrájenou na kolečka, zakysanou smetanu a povaříme 10 minut/90°C/rychlostí 1/zpětný chod.
Po uvaření vložíme uvařené brambory.
TIP: Polévku můžeme na talíři ozdobit trochou zakysané smetany a posypat petrželkou.
Dobu vaření upravte dle velikosti nakrájeného masa. Doporučuji maso nakrájet na malé kousky.
Recept je fajn, ale maso se musí vařit déle rozhodne sem maso vařil o 20minut více a to 10min při prvním vařenií a pak po zahuštění dalších 10min jinak by bylo tuhé