VALAŠSKÁ KYSELICA
1 balíček kysaného zelí
200 gramů brambor (kostky)
1 ks zakysaná smetana
0,20 litr mléko
1 ks klobáska, na kolečka
1 PL solamyl
1 kostka cukr, nebo um. sladidlo
1 PL sůl
1 kostka bujon, zeleninový nebo hovězí
3 ks bobkový list
1 ČL pepř, mletý
1 ČL nové koření mleté
1 ČL kmín
Do nádoby vysypeme sáček s kysaným zelím, zalijeme 1 litrem vody. Přidáme sůl, koření, bujón, cukr. Uzavřeme a nasadíme Varoma nádobu na kterou poklademe kostky brambor, které vaříme v páře. Vaříme 20 min/ r. 1, zpětný chod. Sejmeme brambory, nasypeme do nádoby, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku. Vaříme 5 min/r. 1 na zpětný chod. V průběhu vaření opatrně přiléváme mléko s rozmíchaným Solamylem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
TIP: Brambory je nutné vařit na páře, v kyselém prostředí by nezměkly. Polévku i s brambory vaříme na zpětný chod, aby se kostky brambor nerozbily.