VALAŠSKÁ KYSELICA

1 balíček kysaného zelí

200 gramů brambor (kostky)

1 ks zakysaná smetana

0,20 litr mléko

1 ks klobáska, na kolečka

1 PL solamyl

1 kostka cukr, nebo um. sladidlo

1 PL sůl

1 kostka bujon, zeleninový nebo hovězí

3 ks bobkový list

1 ČL pepř, mletý

1 ČL nové koření mleté

1 ČL kmín

 

Do nádoby vysypeme sáček s kysaným zelím, zalijeme 1 litrem vody. Přidáme sůl, koření, bujón, cukr. Uzavřeme a nasadíme Varoma nádobu na kterou poklademe kostky brambor, které vaříme v páře. Vaříme 20 min/ r. 1, zpětný chod. Sejmeme brambory, nasypeme do nádoby, přidáme na kolečka nakrájenou klobásku. Vaříme 5 min/r. 1 na zpětný chod. V průběhu vaření opatrně přiléváme mléko s rozmíchaným Solamylem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

TIP: Brambory je nutné vařit na páře, v kyselém prostředí by nezměkly. Polévku i s brambory vaříme na zpětný chod, aby se kostky brambor nerozbily.