Květáková polévka s krutony

Obtížnost snadné

Čas přípravy 5min

Celkový čas 30min

Počet porcí 4 porce

 

  • 500 gramů vody
  • 1 čajová lžička zeleninové dochucovací pasty
  • 400 gramů květáku, na kousky
  • 400 gramů mléka
  • ¾ čajové lžičky soli
  • 1 - 2 špetky bílého pepře, mletého
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 2 čajové lžičky másla
  • 1 - 2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 3 plátky toastového chleba, na kostičky (3 cm)

 

 

Do mixovací nádoby nalijte vodu, přidejte zeleninový bujón, nasaďte varný košík a do něj odvažte květák, vařte 18 min/Varoma/rychlost 1.

Vyjměte varný košík pomocí stěrky, uvařený květák přidejte do bujónu v mixovací nádobě a mixujte 30 sek/rychlost 8.

Přidejte mléko, sůl, pepř, citrónovou šťávu, vařte 5 min/100°C/rychlost 2.

Na pánvi rozpusťte máslo, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Přidejte toastový chleba nakrájený na kostičky a opečte dozlatova.

Polévku posypte krutony a podávejte.