KULAJDA

200 gramů čerstvých hub, na plátky

5 kusů větších brambor, na kostičky

40 gramů másla

3 PL másla na další postup

4 kusy vejce

1000 gramů voda

250 gramů smetany, min. 30% tuku

1 kus bujónu

kopr

ocet

sůl

pepř

40 gramů hladké mouky

 

Do mixovací nádoby dáme 3 lžíce másla na 2 minuty/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.

Přidáme houby a smažíme do zlatova 3 - 5 minut/100°C/rychlostí 1.

A odložíme stranou.

Do nádoby dáme dalších 40 gramů másla na 3 minuty/100°/rychlostí 1.

Přidáme 40 gramů hladké mouky zasmažte s máslem 3 minuty/100°C/rychlostí 1.

Přidáme 1000g vody, na kostičky nakrájené brambory, orestované houby, 1 zeleninový bujon, ochutíme solí a pepřem, na víko postavte Varoma mísu se 4 vejci a přiklopte víkem.

Vaříme na 20 minut/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.

Přidejte 250ml smetany (i kysané) a provaříme 5 minut/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.

Na konec přidáme kopr, nasekaná vajíčka a dochutíme octem a solí .