KULAJDA
200 gramů čerstvých hub, na plátky
5 kusů větších brambor, na kostičky
40 gramů másla
3 PL másla na další postup
4 kusy vejce
1000 gramů voda
250 gramů smetany, min. 30% tuku
1 kus bujónu
kopr
ocet
sůl
pepř
40 gramů hladké mouky
Do mixovací nádoby dáme 3 lžíce másla na 2 minuty/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.
Přidáme houby a smažíme do zlatova 3 - 5 minut/100°C/rychlostí 1.
A odložíme stranou.
Do nádoby dáme dalších 40 gramů másla na 3 minuty/100°/rychlostí 1.
Přidáme 40 gramů hladké mouky zasmažte s máslem 3 minuty/100°C/rychlostí 1.
Přidáme 1000g vody, na kostičky nakrájené brambory, orestované houby, 1 zeleninový bujon, ochutíme solí a pepřem, na víko postavte Varoma mísu se 4 vejci a přiklopte víkem.
Vaříme na 20 minut/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.
Přidejte 250ml smetany (i kysané) a provaříme 5 minut/100°C/zpětný chod/rychlostí 1.
Na konec přidáme kopr, nasekaná vajíčka a dochutíme octem a solí .