Turecké rohlíčky Poca
Obtížnost střední
Čas přípravy 45min
Celkový čas 2hod. 10min
Počet porcí 36 kusů
Těsto
- 100 gramů mléka
- ½ kostky čerstvého droždí (20 gramů)
- 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť
- 100 gramů oleje
- 130 gramů tvarohu
- 500 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
Vegetariánská náplň
- 200 gramů sýru feta, na kousky
Masová náplň
- 1 cibule, napůl
- 1 stroužek česneku
- 15 gramů másla
- 250 gramů hovězího masa, mletého
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého pepře
- sezamové semínko, bílé, na posypání
- černý kmín, na posypání
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte mléko a droždí, míchejte a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1.
- Přidejte bílky, olej a tvaroh a míchejte 20 sek/rychlost 4.
- Přidejte mouku a sůl, hněťte 2 min/, přendejte do mísy. Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout cca 30 minut. Vyčistěte mixovací nádobu.
Vegetariánská náplň
- Do mixovací nádoby vložte sýr feta, sekejte 5 sek/rychlost 4, přendejte do misky a odložte stranou.
Masová náplň
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Do mixovací nádoby vložte cibuli a česnek, sekejte 5 sek/rychlost 5 a setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.
- Přidejte máslo a restujte 3 min/120°C/rychlost 1.
- Přidejte mleté maso, sůl a pepř a restujte 6 min/120°C//rychlost 1.
- Těsto rozdělte na 3 části, každou část vyválejte do kruhu (Ø 30 cm) a nakrájejte vždy na 12 dílků, jako když se krájí dort. Každý dílek potřete 1 čajovou lžičkou masové nebo vegetariánské náplně. Těsto srolujte od vnější strany do tvaru rohlíčku, strany lehce přimáčkněte, položte na připravený plech, potřete žloutkem, posypte sezamem a černým kmínem a pečte dozlatova 15 minut (200 °C). Rohlíčky poca podávejte např. jako jednohubky.
Tipy a triky:
- Místo mletého hovězího masa můžete použít mleté jehněčí maso.
- Z daného množství získáte 18 rohlíčků s vegetariánskou náplní a 18 rohlíčků s masovou náplní.
- Pro orientální aroma přidejte k masové náplni trochu skořice nebo arabskou směs koření.
- Podle chuti můžete k sýru feta přidat čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn, majoránku nebo petržel), případně trochu medu.
- Rohlíčky můžete plnit oběma náplněmi současně, pak použijte od každé menší množství.