Turecké rohlíčky Poca

Obtížnost střední

Čas přípravy 45min

Celkový čas 2hod. 10min

Počet porcí 36 kusů

 

Těsto

  • 100 gramů mléka
  • ½ kostky čerstvého droždí (20 gramů)
  • 2 vejce, bílek a žloutek zvlášť
  • 100 gramů oleje
  • 130 gramů tvarohu
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli

 

Vegetariánská náplň

  • 200 gramů sýru feta, na kousky

 

Masová náplň

  • 1 cibule, napůl
  • 1 stroužek česneku
  • 15 gramů másla
  • 250 gramů hovězího masa, mletého
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého pepře
  • sezamové semínko, bílé, na posypání
  • černý kmín, na posypání

 

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte mléko a droždí, míchejte a hřejte 2 min/37°C/rychlost 1.
  2. Přidejte bílky, olej a tvaroh a míchejte 20 sek/rychlost 4.
  3. Přidejte mouku a sůl, hněťte 2 min/, přendejte do mísy. Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout cca 30 minut. Vyčistěte mixovací nádobu.

 

Vegetariánská náplň

  1. Do mixovací nádoby vložte sýr feta, sekejte 5 sek/rychlost 4, přendejte do misky a odložte stranou.

 

Masová náplň

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Do mixovací nádoby vložte cibuli a česnek, sekejte 5 sek/rychlost 5 a setřete stěrkou dolů do mixovací nádoby.
  3. Přidejte máslo a restujte 3 min/120°C/rychlost 1.
  4. Přidejte mleté maso, sůl a pepř a restujte 6 min/120°C//rychlost 1.
  5. Těsto rozdělte na 3 části, každou část vyválejte do kruhu (Ø 30 cm) a nakrájejte vždy na 12 dílků, jako když se krájí dort. Každý dílek potřete 1 čajovou lžičkou masové nebo vegetariánské náplně. Těsto srolujte od vnější strany do tvaru rohlíčku, strany lehce přimáčkněte, položte na připravený plech, potřete žloutkem, posypte sezamem a černým kmínem a pečte dozlatova 15 minut (200 °C). Rohlíčky poca podávejte např. jako jednohubky.

 

 

Tipy a triky:

  • Místo mletého hovězího masa můžete použít mleté jehněčí maso.
  • Z daného množství získáte 18 rohlíčků s vegetariánskou náplní a 18 rohlíčků s masovou náplní.
  • Pro orientální aroma přidejte k masové náplni trochu skořice nebo arabskou směs koření.
  • Podle chuti můžete k sýru feta přidat čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn, majoránku nebo petržel), případně trochu medu.
  • Rohlíčky můžete plnit oběma náplněmi současně, pak použijte od každé menší množství.