Slaný koláč chryzantéma

Obtížnost střední

Čas přípravy 23min

Celkový čas 1hod. 53min

Počet porcí 6 porcí

 

Těsto

  • 125 gramů mléka
  • 42 gramů čerstvého droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 125 gramů bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 50 gramů oleje
  • 1 čajová lžička soli

 

Náplň

  • 200 gramů slaniny
  • 200 gramů plátkového sýru

 

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka

 

Těsto

  1. Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí, cukr a promíchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
  2. Přidejte mouku, jogurt, vejce, olej, sůl a hněťte 3 min/. Těsto nechte v nádobě vykynout až zdvojnásobí své množství.
  3. Vykynuté těsto vyndejte z mixovací nádoby na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Z jednoho dílu rozválejte plát tlustý cca 4 mm. Vykrajujte kolečka skleničkou o Ø 7,5 cm. Druhý díl těsta zpracujte stejně.

 

Náplň

  1. Na každé kolečko poklaďte kousek anglické slaniny a plátkového sýru. Kolečko i s náplní přeložte na polovinu. Přeložené kolečko přeložte ještě jednou na polovinu a špicí dolů pokládejte do vymazané kulaté koláčové formy na pečení o Ø 27 cm. Začněte pokládat od středu formy směrem ven a vytvořte kytici. Pokračujte takto s celým množstvím těsta.
  2. Naplněné těsto potřete olejem, zakryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.

Na potření

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Před pečením potřete koláč rozšlehaným vejcem s mlékem.
  3. Pečte 30-40 min. do zlatova.
  4. Nechte vychladnout a poté podávejte.
 

Užitečné předměty

váleček, kulatá forma na koláč (Ø 26 cm)

 

 


Tipy a triky

  • Koláč můžete připravit i jako sladkou variantu se skořicí a ořechy.