Ovocný šlehačkový koláč (rebarborový)
3 vejce
celá šlehačka 250 ml
1/2 l hrubé mouky
1/4 l cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Rozšleháme vejce (celá), přidáme celou šlehačku a vmícháme cukr,mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva.
Nalijeme do pekáčku. Pokrájíme rebarboru a rozložíme jí na těsto.
Posypeme žmolenkou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Drobenka: trochu hrubé mouky, trochu cukru, trochu tuku (žlutého). Rozdrobíme mezi prsty.
Máslová žmolenka (20 dkg drobenky): 5 dkg másla, 5 dkg mouč.cukru,
lžička vanilkového cukru a asi 12 dkg polohrubé mouky. Rozpustíme máslo, přidáme cukr a vanilkový cukr. Promícháme a na to nasypeme tolik mouky, až se začne drolit.