Bezinkový likér s kávou a rumem

2 l bezinek (zralé)

1 ks vanilkového cukru

1 l vody

2-3 PL uvařené turecké kávy

0,5 l rumu

1 kg cukru (lze dát méně)


Bezinky očistíme, omyjeme a zbavíme stopek. Nasypeme do hrnce a s vodou povařit cca 30 min., poté  odstavíme, necháme vychladnout. Přecedíme, ale nemačkáme. Do šťávy přisypeme vanilkový cukr, normální cukr a 2-3 PL uvařené kávy a provaříme cca 3 minuty. Odstavíme a do schladlého likéru přidáme 0,5 l rumu. Rozdělíme do lahví, zavíčkujeme a před podáváním necháme cca 3 měsíce odležet.


Nebo:


2 l zralých otrhaných bezinek

1 l vody

400 g cukru

2 ČL instantní kávy

1 l rumu (nebo 1/2 l rum,u + 1/2 l čisté vodky)


Omyté bezinky vaříme 15 minut ve vodě, pak je propasírujeme přes síto, smícháme s cukrem a vaříme asi 7 minut. Po odstavení vsypeme instantní kávu. Roztok necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a smícháme s alkokolem.

Je potřeba nechat likér minimálně 1-2 týdne uležet v naplněných lahvích.