Bezinkový likér s kávou a rumem
2 l bezinek (zralé)
1 ks vanilkového cukru
1 l vody
2-3 PL uvařené turecké kávy
0,5 l rumu
1 kg cukru (lze dát méně)
Bezinky očistíme, omyjeme a zbavíme stopek. Nasypeme do hrnce a s vodou povařit cca 30 min., poté odstavíme, necháme vychladnout. Přecedíme, ale nemačkáme. Do šťávy přisypeme vanilkový cukr, normální cukr a 2-3 PL uvařené kávy a provaříme cca 3 minuty. Odstavíme a do schladlého likéru přidáme 0,5 l rumu. Rozdělíme do lahví, zavíčkujeme a před podáváním necháme cca 3 měsíce odležet.
Nebo:
2 l zralých otrhaných bezinek
1 l vody
400 g cukru
2 ČL instantní kávy
1 l rumu (nebo 1/2 l rum,u + 1/2 l čisté vodky)
Omyté bezinky vaříme 15 minut ve vodě, pak je propasírujeme přes síto, smícháme s cukrem a vaříme asi 7 minut. Po odstavení vsypeme instantní kávu. Roztok necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a smícháme s alkokolem.
Je potřeba nechat likér minimálně 1-2 týdne uležet v naplněných lahvích.
| |||