Kitrí (rýžový pilaf s čočkou)


50g čočky

152 g syrové rýže

1 PL oleje

30 ml vývaru nebo vody (+ masox)

1/2 PL rajského protlaku nebo 1 PL kečupu

2 stroužky česneku

1/4 ČL kari

1/4 ČL soli


Čočku uvaříme ve vodě do měkka (aby voda byla v hrnci 5 sm nad čočkou).

Když je měkká, slijeme vodu.

V oleji asi 1 minutu smažíme česnek, přidáme protlak, kari a sůl.

Za stáleho míchání smažíme další 1-2 minuty.

Do toho dáme uvařenou čočku se syrovou rýží a mícháme dokud se vše nespojí.

Přilejeme vývar nebo vodu s masoxem a přivedeme k varu.

Zmírníme oheň, nádobu přiklopíme a necháme dusit, dokud se tekutina nevstřebá a čočka s rýží nejsou měkké.

Necháme 10 minut odpočinout a podáváme.

Během vaření občas promícháme.

Když je rýže tvrdá přidat vývar a vařit déle.


Vhodné jako příloha např. k Maráku či samotné např.jako salát