Kitrí (rýžový pilaf s čočkou)
50g čočky
152 g syrové rýže
1 PL oleje
30 ml vývaru nebo vody (+ masox)
1/2 PL rajského protlaku nebo 1 PL kečupu
2 stroužky česneku
1/4 ČL kari
1/4 ČL soli
Čočku uvaříme ve vodě do měkka (aby voda byla v hrnci 5 sm nad čočkou).
Když je měkká, slijeme vodu.
V oleji asi 1 minutu smažíme česnek, přidáme protlak, kari a sůl.
Za stáleho míchání smažíme další 1-2 minuty.
Do toho dáme uvařenou čočku se syrovou rýží a mícháme dokud se vše nespojí.
Přilejeme vývar nebo vodu s masoxem a přivedeme k varu.
Zmírníme oheň, nádobu přiklopíme a necháme dusit, dokud se tekutina nevstřebá a čočka s rýží nejsou měkké.
Necháme 10 minut odpočinout a podáváme.
Během vaření občas promícháme.
Když je rýže tvrdá přidat vývar a vařit déle.
Vhodné jako příloha např. k Maráku či samotné např.jako salát