Domácí bejlíííz - Brýdová
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
2 krabičky neslazeného TATRA mléka
8 lžic strouhaného kokosu nebo mletých oříšků
2 vanilkové cukry
500 – 750 ml rumu (podle chuti)
Na suché teflonové pánvi opražíme dorůžova osm lžic strouhaného kokosu nebo lískových oříšků a ještě horký ho nasypeme do misky, kam jsme nalili dvě krabičky neslazeného TATRA mléka.
Necháme 24 hodin v lednici macerovat.
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené, mírným varem vaříme cca 2 hodiny.
Necháme vychladnout, v žádném případě neotvíráme horké!!
Druhý den slijeme přes plátýnko a dobře vyždímáme, kokos nebo oříšky nevyhazujte, můžete použít do bábovky.
Smícháme svařené slazené mléko, ze kterého se nám udělal hustý karamel – nebo ještě jednodušeji otevřeme již hotové karamelové salko – s kokosovým mlékem a dvěma vanilkovými cukry, nejlépe v mixéru a postupně přiléváme rum (podle chuti, tak mezi 500 ml – 750 ml).
Slijeme do lahví.