Turecký flatbread
Čas přípravy 15min
Celkový čas 2hod. 10min
Počet porcí 24 plátků
- 360 gramů vody
- 20 gramů čerstvého droždí, rozdrobeného
- 20 gramů cukru
- 500 gramů hrubé mouky, plus navíc na pomoučení
- 20 gramů olivového oleje, plus na potření
- 1 - 1 ½ čajové lžičky soli, podle chuti
- 1 vejce lehce vyšlehané s čajovou lžičkou vody, na potření
- ½ polévkové lžíce sezamových semínek, na posyp
- ½ polévkové lžíce celého kmínu, na posyp
Do mixovací nádoby vložte vodu, droždí, cukr a hřejte 2 min/37°C/rychlost 2.
Přidejte mouku, olivový olej, sůl a hněťte 5 min/. Mezitím vyložte plech pečicím papírem, vymažte mísu a potřete stěrku olivovým olejem.
Pomocí naolejované stěrky přendejte těsto do připravené mísy, potřete povrch těsta olivovým olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.
Lepkavé těsto přendejte na povrch dobře posypaný moukou a rozdělte je na 2 díly. Pomoučete si ruce a z každého dílu vytvarujte ovál (cca 28 cm dlouhý). Přendejte na připravený plech, přikryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 250 °C.
V misce rozšlehejte vejce s lžičkou vody a touto směsí bochníky potřete. Konečky prstů vytvořte v těstu malé důlky. Jeden bochník posypejte sezamovými semínky a druhý kmínem. Pečte 14–16 minut (250 °C). Před krájením nechte 20 minut vychladnout.
Užitečné předměty
potravinová fólie, pečicí plech a pečicí papír, mašlovačka, velká mísa, trouba
Tipy a triky
Pro obměnu posypejte fenyklovými semínky.
Tento lehký chléb použijte jako základ pro bruschettu. Nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem a opečte na grilu.