Rustikální bagety dle R.Vaňka
- 370 g ledové vody
- 25g balsamica / nebo jablečný ocet
- 500 g hladké mouky
- 12 g čertsvé droždí
- 14 g soli
- 4 g olivového oleje
- hrubá mouka na podsypání
370 g ledové vody + 25g balsamica / nebo jablečný ocet - 10 sek./rychlost 4.
500 g hladké mouky - Těsto /3 min.
12 g čertsvé droždí - 5 min./rychlost 3
14 g soli + 4 g olivového oleje - 3 min./rychlost 3. Pokud chceme přidat cibulku, škvarky, přidáme nyní.
Těsto necháme v nádobě a zaprášíme hrubou moukou. Je potřeba aby těsto vykynulo až nahoru. V zimě může být klidně 2 hodiny.
Těsto vyklopíme na hrubou moukou vysypaný vál a těsto poprášíme hrubou moukou.
Rozdělíme na 2 části. Těsto zamotáme jako když ždímáme ručník. Jemně, bez síly.
Přikryjeme utěrkou.
Necháme 30 minut kynout.
Do trouby dáme starý plech do kterého dáme hned před pečením 2 dcl teplé vody (pokud nemáme parní troubu).
Pečeme na 250 °C 8 minut, pak ztlumíme. Dále pečeme na 200 °C 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce
TIP: lze přidat smaženou cibulky, sušená rajčata, koření, bylinky, škvarky, ....